Bureauet Bloggen

8 ideer til at skabe mere arbejdsro

Billede til arbejdsro ekursus

Langt de fleste tror, at det er svært at skabe arbejdsro. Det er det ikke, hvis man er villig til at kæmpe en smule for det. Det handler igen om at sætte grænser og tage kontrollen og ansvaret for sin arbejdsdag. Bare det at bede om arbejdsro vil for langt de fleste være nok.

Her er 8 ideer til, hvordan du skaber arbejdsro (plus 3 mere, jeg er blevet tippet om hen ad vejen):

 1. Luk døren til dit kontor.
 2. Hvis du deler kontor, så fortæl dine nærmeste kollegaer, at du helst ikke vil forstyrres i det specifikke tidsrum, fordi du rigtig gerne vil have noget fra hånden.
 3. I stedet for at læse dokumenter på skærmen, så print dem ud. Det er meget sværere at forstyrre en kollega, der sidder fordybet i læsning, end én, der sidder og kigger på skærmen.
 4. Sluk din telefon.
 5. Luk dit mailprogram.
 6. Arbejd hjemmefra.
 7. Sæt dig over på et andet kontor, op i kantinen eller et andet tomt rum.
 8. Tag høretelefoner på.
 9. Aftal med dine kollegaer, at I kan lægge et rødt kort på bordet, hejse et lille flag eller lægge et ‘do not disturb-skilt’ på jeres bord, hvis I vil være uforstyrrede. Den visuelle ting kan hjælpe med at holde fokus på arbejdsroen. Tak til Casper og Michael for deres ideer.
 10. Brug Duplo-klodser på skrivebordet. Grøn for ‘kom bare’, gul for ‘helst ikke’, rød for ‘bliv væk’. Tak til Heidi for ideen.
 11. Sidder I flere sammen på et kontor, så hav en ‘Forstyr ikke’-hat. Den, der har hatten på, må ikke forstyrres (nu skal man argumentere for, at man har den vigtigste opgave på kontoret). Tak til Jonas for ideen.

Loven om frekvensen af afbrydelser

Og husk så afslutningsvis på ‘loven om frekvensen af afbrydelser’ (ja, jeg har selv fundet på den …):

Frekvensen af afbrydelser er direkte proportionel med din tilgængelighed.

Kort sagt, jo mere utilgængelig du er, jo mindre bliver du afbrudt. Gør dig selv utilgængelig på specifikke tidspunkter af dagen. Du har hele dagen til at servicere kollegaer og samarbejdspartnere, så der er ingen skam i at fortrække sig for at singletaske på et bestemt tidspunkt af dagen.

Hvis det virkelig kniber med at finde arbejdsro, så skal du tage det op med din chef og dine kollegaer. Alle er interesserede i få en smule arbejdsro hver dag, så dit initiativ vil være kærkomment.

”Jeg har ikke altid selv kontrol over min arbejdsdag”

Det er rigtigt. Din chef, dine kollegaer, samarbejdspartnere og kunder kan i visse tilfælde tage beslag på din tid. Der vil være situationer, hvor du ikke kan løsrive dig fuldstændigt.

Men det er stadig dit ansvar at opdrage dem til at anerkende, at din tid ikke er en fri resurse. Du har en plan for, hvordan du bruger din tid. Det skal de vide, og det er første skridt.

Det andet skridt er at forstå, at det faktisk er lidt af en utrolig påstand. Styrer du virkelig ikke selv din tid? Er du blot en kastebold mellem en masse mennesker, der træffer beslutninger hen over hovedet på dig? Næppe.

Hvis du føler, det faktisk er sådan, er det kun endnu mere magtpåliggende, at du begynder at opdrage på omgivelserne.

Effektiv tidsstyring handler om ansvar, grænser og refleksion. Tag ansvaret for din arbejdsdag ved at reflektere over, hvilke grænser du skal sætte for at være mest effektiv.

Next action

Kæmp for din arbejdsro ved aktivt at ændre dine omgivelser, fjerne dig fra dem eller fortælle dem, at de skal lade dig være.

Læs også sidste lektion igen: Tæm din indbakke i 6 lette trin