Begynderens guide til at finde og redigere gratis billeder

Billeder

Har du lavet et fantastisk blogindlæg, en fabelagtig power-point præsentation eller noget helt tredje, der lige mangler det sidste krydderi til at understøtte budskabet

Fortvivl ikke – for her er opskriften på, hvordan du i løbet af få minutter både finder de gode billeder og beskærer og skalerer dem, så de passer til dit projekt.

1. Find et billede
Der findes flere steder på nettet, hvor du kan hente billeder ganske gratis – både til privat og kommercielt brug. Det er dog altid en god idé at undersøge, hvilke betingelser der er forbundet med at bruge billederne. Sommetider skal du fx kreditere fotografen, hvis du bruger billedet.

I dette indlæg vil jeg fremhæve stock.xchng. De har ca. 400.000 billeder, man kan vælge imellem.

Det første, du skal gøre, er at oprette en gratis profil, og herefter kan du gå i gang med at finde billeder. Det letteste er at bruge søgefunktionen (på engelsk), men du kan også vælge mellem forskellige kategorier.

sxc.hu1

Alle kan bidrage med billeder, så kvaliteten kan variere en del. Til gengæld vises resultaterne i thumbnails (miniature-billeder), så man hurtigt kan danne sig et overblik.

De kan se en liste over andre websites med gratis billeder her.

2. Rediger billedet
Når man har fundet et billede, er der typisk to ting, man gerne vil ændre på:

Størrelsen
Hvis man skal bruge billedet til print, er det godt med et stort billede, så det ikke bliver grumset, når man printer det ud. Skal billedet derimod vises på et website eller i en præsentation, kan det være en fordel at lave størrelsen på billedet mindre. For det første bliver siden hurtigere at hente i browseren, for det andet ser et billede ikke særligt godt ud, hvis man bare tvinger det ned i størrelse for at få plads til det på websitet. Det kan både blive kantet og uproportioneret.

Beskæringen
Ved at beskære billedet lidt og fjerne unødvendig støj kan man tit forstærke budskabet eller gøre billedet mere intenst. Det kan være ved at zoome ind på motivet eller bare fjerne onkel Alfred, der står og vinker i baggrunden.

Begge dele kan gøres online på få sekunder på websitet Web Resizer:

webresizer

1. Upload dit billede.

2. Tryk på ‘Crop Image’.

3. Vælg det udsnit, du vil have på billedet.

4. Tryk på ‘apply changes’, og se resultatet.  Lige under knappen kan du evt. også vælge en ny størrelse på billedet.

5. Download dit nye billede!

Så enkelt kan det gøres. Under billedet kan du også se, at programmet optimerer dit billede til brug på nettet – den reducerer størrelsen (i kB) drastisk.

Du kan også lave andre ting – som afrundede hjørner, ramme, farver, kontrast osv. Bare prøv dig frem.

Du kan også hente gratis programmer på nettet, der kan klare opgaven. Gimp og IrfanView er et par eksempler på gratis billedbehandlingsprogrammer.

Rigtig god fornøjelse:-)

effektiv på arbejde

3 kommentarer til “Begynderens guide til at finde og redigere gratis billeder

 1. Tak for tippet. Virkelig godt med sådan et værktøj.

  Når jeg har haft ledt efter gode billeder på nettet, har jeg bare brugt Google Images. Der er meget bras i mellem, og de virkelig gode er tit meget store eller der står copyright eller andet henover dem.

  Og når jeg har skulle redigere i størrelser eller beskære billederne? Jeg må med skam indrømme, at jeg har brugt det gode gamle program Paint… Men forhåbentlig aldrig mere, takket være det her tip.

 2. @Kasper – Det er altid en god idé at undersøge betingelserne for brugen af billederne.

  Man må gerne bruge løs af dem digitalt og på print. Det kan være: Websites, præsentationer, video, visitkort, brochurer osv. Det gælder både privat og kommercielt.

  Der er nogle undtagelser. De vil bl.a. ikke have at man bruger dem i forbindelse med pornografi, diskrimination af personer eller ulovlige ting. Man må heller ikke direkte sælge billedet videre som det er.

  Du kan læse mere om betingelserne her: http://www.sxc.hu/info.phtml?f=help&s=7_2

  @Steen – Ja, i Google kan man hurtigt finde nogle billeder. Desværre har man ikke lov til at bruge ret mange af dem.

  Paint kan helt sikkert klare jobbet, men hvis jeg husker rigtigt, var det vist ikke helt så let at arbejde i:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *