#23 Du er ikke bedre end din seneste tekst

Hvad har Nicklas Bendtner, Kronprins Frederik og Lars Ulrich til fælles?

De er alle blevet portrætteret af dagens gæst i BRO fm. Navnet er Rune Skyum-Nielsen, og du har måske lagt mærke til det i et Ud & Se-magasin, i Euroman eller på forsiden af et par bøger.

Rune er en anerkendt journalist og forfatter, der har portrætteret en imponerende lang liste af kendte og store personligheder. Med mere end 100 bærende interviews på bagen kan man rolig sige, at han er lidt af en specialist i magasinportrættet.

Kongen af portrætter

Lige nu er Rune aktuel med portrætter af både Nicklas Bendtner i Euroman og både Kim Leine og Lars og Torben Ulrich i Ud & Se.

Og i dagens episode lærer du, hvordan den ukronede portrætkonge arbejder med genren: Hvilke skabeloner og fortælleteknikker gør han brug af, og hvordan ser hans skriveproces ud?

Du kommer blandt andet til at høre om:

 • Hvad Skyum-modellen er for en størrelse
 • Hvorfor kronologi er virkelig farligt (og hvad du i stedet skal gøre)
 • Hvordan du skal udfordre dig selv, hvis du vil fortælle en god historie
 • Hvorfor du skal være varsom med sprogblomster og sproglige spidsfindigheder.

Episoden har med sine 57 minutter en portrætagtig længde, og vi lover, at der er lagt små guldmønter ud, som den trofaste lytter kan samle op undervejs.

Pointerne fra episoden kort fortalt

I episoden gennemgår Rune de vigtigste pointer til den gode historie, og dem får du her:

Bryd med vaner og skabeloner: Folk er forskellige, og én skabelon kan ikke presses ned over alle. Hvis man skal udvikle sig selv og sin måde at skrive på, skal man udfordre sig selv og komme ud af sin komfortzone.

Research, research og så lidt mere research: Jo mere du researcher, desto større er din chance for at komme hjem med en ny historie, der ikke allerede er skrevet. Derudover kan du bedre styre den retning, interviewet skal gå i.

Skriv noter, optag og tag billeder: Det er krævende at lytte, og vi mennesker overvurderer altid vores egne evner til at huske. Derfor er det vigtigt at fastholde det sagte ved at tage både blok, pen, optager og kamera med.

Hold dig selv ude af historien: ”Du skal have en rigtig god grund, hvis du skal tale om dig selv”, fortæller Rune. Han har svært ved at se det interessante ved fortællerens holdning. Derimod gælder det om at have modtageren for øje i skriveprocessen, og aldrig glemme, hvem der læser dine tekster.

Og hvis Rune kunne få ét budskab smidt op på et stort billboard på Rådhuspladsen, skulle der stå:

“Hold det ægte – eller hold op”

Hvis du er til mere Skyum

Vi runder af med en håndfuld links, hvor du kan læse meget mere om Runes skriverier og bogprojekter, og hvor du kan følge ham på sociale medier:

 

Lyt med her:

5 kommentarer til “#23 Du er ikke bedre end din seneste tekst

 1. Spændende læsning. Jeg er selv koncertanmelder og tænker faktisk tit, at det kan være svært både at overgå sidste anmeldelse og endnu svære at bryde med den vante skrive skabelon. Jeg mener dog, at netop brugen af en selv ( ironisk ) kan være et løft, når man skriver…

  • Henrik Hillestrøm 2. marts 2018 kl. 08:53 - Svar

   Hej Carsten.

   “Spændende læsning”, skriver du. Hvad med lytningen – hvordan var den? 🙂

   Rune Skyum-Nielsen taler også lidt om anmeldelser i starten af episoden, og som flittig læser af netop den genre er det klart noget, jeg kan nikke genkendende til. Det samme med fodboldnyheder og kampreferater, som jeg selv har skrevet en masse af gennem årene. Det er jo oplagt at fortælle, hvad der skete i første halvleg, hvad stillingen var ved pausen, hvordan tingene så udviklede sig i anden halvleg, og hvordan det hele endte til sidst. Altså en rendyrket kronologisk tilgang, som ligger så nemt for og lige til højrebenet. Men de mest mindeværdige eksempler er ofte dem, hvor man lige tager en uventet dribling.

   Nu begynder min fodboldanalogi at vakle lidt, så jeg stopper med at skrive.

   Tak for kommentaren 🙂
   /Henrik

 2. Super spændende. Jeg har heller ikke haft særlig meget succes med eksempelvis pressemeddelelser hvori man kan antyde en holdning hos fortælleren.

  Synes podcasten var god. Farverige formuleringer og i kommer klart igennem.

  Håber at I kan få Søren Solkær til at besvare spørgsmålet fra Rune 🙂 (send mig gerne en notifikation, hvis I får held med det) 🙂

  • Henrik Hillestrøm 17. april 2018 kl. 13:17 - Svar

   Hej Rikke. Tak for din kommentar og tak fordi du lytter med. Jeg har sendt dig en mail, men svarer for god ordens skyld også her. Runes spørgsmål til Søren er allerede blevet besvaret i podcastens episode 24, som du kan finde lige her: https://www.bro-blog.dk/?p=9734 (eller i iTunes eller en anden podcast-app).

   Mange hilsner
   Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *