21 ting, du burde gøre (men ikke får gjort)

Et af de største faglige mysterier er, når folk ikke gør det, vi gerne vil have dem til. For ofte har vi både videnskaben, snusfornuften, idealerne og en hamrende god business case på vores side.

Og alligevel sker der ikke noget. De læser ikke pamfletten. De gør ikke brug af deres fordele. De lytter ikke til de gode råd. Og de følger ikke strategien.

Vi undrer os. Dette indlæg handler om, hvorfor mennesker ikke gør helt oplagte ting, som er i deres interesse.

Spejl!

Jeg kalder det et fagligt mysterium, for det eksisterer udelukkende for dig, når du er fagperson. Når du er privatperson, så forsvinder det som dug for solen.

Og det er egentlig dette indlægs basale pointe, som vi glemmer hver dag, når vi undrer os over andres manglende formåen:

Nemlig at hvis vi dvæler lidt ved tanken om, hvor piv-elendige vi selv er til at følge de gode anvisninger, som vi får fra andre fagpersoner i samfundet, så får vi alle svarene og forklaringerne.

For hver gang din modtager negligerer et oplagt råd fra dig, så negligerer du minimum to bedre råd fra nogle andre. Jeg kalder det hyklerloven.

Lad os lige begynde i hverdagen og eskalere argumentet derfra.

13 ting fra din hverdag, som du ikke får gjort

Lad os begynde med at se på 13 ting, du aldrig (okay: sjældent, din duks) får gjort derhjemme:

1. Du burde bruge øko-karklude uden mikroplast. Hvis du ikke gør det, så ødelægger du miljøet. Men det behøver du jo ikke: Du kan bare købe nogle.

2. Du burde vande dine blomster. Hvorfor har du købt dem, hvis du ikke har tænkt dig at passe dem ordentligt?

3. Du burde slukke din telefon, når du er sammen med dine børn. Er du en dårlig far eller hvad? Sluk den dog. Du beklager dig over alle dine mange mails, og når du så kommer hjem, så sidder du og kigger på dem frivilligt – uden at svare på dem.

4. Du burde tjekke dine forsikringer engang i kvartalet. Men det gør du vel også? Du kan spare SÅ mange penge. Skift i øvrigt også bank, imens du er i gang, medmindre du vil tabe penge hver dag.

5. Du burde tjekke olie på bilen. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du er ligeglad med din investering på flere hundredetusinde kroner. Det tager 2 minutter, hvorfor gør du det ikke som en fast rutine?

6. Du burde besøge dine bedsteforældre oftere. Og du ved det godt. Er du bare kold eller hvad? Har du nok i dig selv? Tænk over, hvor glade de bliver. Men vil du hellere bare se Game of Thrones og Guld på Godset, imens de sidder i en gyngestol og venter på dig ved vinduet?

7. Du burde se mindre tv. Hvornår har du sidst lært noget værdifuldt ved at sidde og se ørkesløst flow-tv eller en hamrende ligegyldig serie på Netflix? Gå en tur om aftenen – det ville være bedre for dit parforhold og din fysik. Ja, det ved du godt. SÅ GØR DOG NOGET VED DET.

8. Du burde tjekke dit Facebook-feed 100 gange færre dagligt. Hvad er det, der er så vigtigt på Facebook? Er dit feed virkelig vigtigere end dit liv?

9. Du burde sige medlemsskabet af dit fitnesscenter op. Hvis du nogensinde har haft et medlemskab uden at bruge det, er du en hykler, hvis du undrer dig over andre menneskers manglende rationalitet.

10. Du burde lave madplan for hele ugen. Hallo, det har du vel? Du sparer massive mængder af penge, spiser sundere og slipper for at stå og sms’se din ægtefælle nede i Netto og spørge naivt, om han har tænkt på mad. Det har du nemlig gjort 100 gange før. Og det har han aldrig. Og du er lige deprimeret over det hver gang. Hvorfor ændrer du det så ikke?

11. Du burde tage backup af din private pc og mobil. Det tager altså kun 10 minutter. Vil du virkelig satse alle dine digitale ejendele, fordi du ikke vil bruge 10 minutter på det?

12. Du burde lave mad fra dine kogebøger. Hvis du nogensinde har købt én eneste kogebog og blot kigget i den, men aldrig lavet en opskrift fra den, så er du jo helt i spagat.

13. Du burde læse alle de bøger, du har købt. Du synes, dine modtagere er underlige, men du køber bøger, du ikke læser – hvorfor dog?

Det er, hvad der lige dukker op, når vi bare tager de allermest daglige gøremål – det er jo bare 13 tilfældige. Listen rummer minimum 100. Men allerede på de 13 første må du sikkert kapitulere til flere af dem. Selvom du ved, at det er en god ide og sikkert har kompetencerne til at løse dem.

Vi er kun lige startet

For det bliver værre. Langt værre. Jeg har også snakket med et par af vores kunder og fagpersoner, der heller ikke forstår dig. Jeg skulle hilse fra dem og sige:

14. Du burde stå mere op på ved dit skrivebord. ALLE undersøgelser viser, at du får dårlig ryg og alskens forskellige livsstilssygdomme ved at sidde for meget ned. Så hvorfor står du ikke op?

– Hilsen din arbejdsmiljøansvarlige kollega

15. Du burde tage kortere bade. Du sparer penge OG du hjælper miljøet. Vi taler om et 5 minutter kortere bad. Hvad i alverden holder dig tilbage?

– Hilsen Energistyrelsen

16. Du burde bruge tandtråd. Nå okay, så du vil gerne hygge dig med lidt paradentose og eksorbitante tandlægeregninger for at spare et minut om dagen? Det er klart.

– Hilsen din tandlæge

17. Du burde spise rester. Forklar mig lige, hvorfor du vil betale astronomiske summer for dine madindkøb for så at smide en masse af det ud bagefter. Det giver ingen mening.

– Hilsen Miljøstyrelsen

18. Du burde medbringe egne plastikposer til supermarkedet. Er du klar over, hvor meget plastikposer sviner i miljøet? Og er du klar over, hvor mange penge du betaler ekstra hvert år, fordi du ikke tager poser med selv?

– Hilsen Miljøstyrelsen igen (PS: Miljøstyrelsen har terapeuter ansat på grund af dig)

19. Du burde cykle med cykelhjelm. Så du fortæller mig, at den frisure er væsentligere end dit kranium? Væsentligere end at se dine børn vokse op? Du synes, den er uhandy at bære på? Prøv lige at lytte til dig selv.

– Hilsen Rådet For Sikker Trafik

20. Du burde gå dagligt på skoleintra, hvis du har skolebørn. Jeg mener, du er vel interesseret i at give dine børn de bedst tænkelige muligheder i deres liv? Men du får ikke lige logget ind, fordi du orker det ikke, og du har mistet dit password. Er det sådan, det hænger sammen?

– Hilsen dit vanrøgtede barn

21. Du burde lufte ud tre gange dagligt. Er du klar over, hvor stor risiko der er ved at udvikle allergier, hvis du ikke lufter ordentligt ud tre gange dagligt? Hvor svært kan det være? Ikke ret svært: Gør det om morgenen, når du kommer hjem og inden ud går i seng)

– Hilsen Bolius

Lad os opsummere

Det giver jo ikke mening, at du ikke får gjort alle de ting, du burde. Eller rettere: DU giver ikke mening. Men tro mig. Jeg er i helt samme båd som dig. I går kom jeg på arbejde med mine boksershorts omvendt på, og jeg glemte at ringe til skorstensfejeren (lang historie). Jeg kørte også over for rødt uden cykelhjelm på vej på arbejde. Og hvordan skal jeg sige det, jeg, øhh, jeg rådgiver andre folk om det her.

Hvorfor gjorde jeg det? Svaret er banalt, oplagt og 100 procent overset: Det er fordi, jeg er et rigtigt menneske ligesom dig. Og alle dem, du skal forandre.

Vi er smukke, kloge, vanvittige, begrænsede og alt mulig andet. Og al forandring begynder med at forstå lige nøjagtig det.

Sjovt nok er det netop temaet i min nye bog: Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag, hvor jeg giver jeg dig en let metode til at slå denne irrationalitet. Men første skridt er at erkende den. Og min erfaring er, at vi under ingen omstændigheder har gjort det endnu.

For vores forsøg på at få folk til at gøre det, vi vil have dem til, er fejlagtigt gennemsyret af to ideer:

1: Viden
Vi tror for meget på, at det handler om at informere vores modtagere: Ideen er, at hvis de har informationen og anerkender, at en adfærdsændring vil gavne dem, så vil de også gøre det. Viden er vigtig, naturligvis, men sandheden er imidlertid, at der ikke er nogen naturlig sammenhæng mellem viden og adfærd eller for den sags skyld mere viden og mere adfærdsændring. Hvis viden var svaret, så gik vi alle rundt og var millionærer og havde markerede sixpacks – og perfekt vandede blomster.

2: Vilje
Vi tror for meget på, at det handler om at overbevise modtageren og gøre dem motiverede for at ændre sig. Ideen er, at hvis vi både har viden og vilje, så er vores arbejde færdigt. Imidlertid er vores arbejde desværre først begyndt her.

Den egentlige grund til mangel på forandring

Og grunden til, at vi ikke forandrer os, er ikke mangel på viden og vilje. Det er derimod først og fremmest:

1) fordi det er besværligt
2) fordi vi har rigeligt på vores to do-liste i forvejen
3) fordi vi er mennesker, som glemmer, efterrationaliserer og bortforklarer.

Eller der begynder det i hvert fald. Og hvis du arbejder med forandringer, så ved du, at det ikke bliver lettere derfra.

Så næste gang du spørger dig selv: ’Hvorfor gør de dog ikke det, jeg vil have dem til?’, så kig på dig selv og find svaret.

Og hvis du derefter tænker: ‘Det blev jeg sgu ikke klogere af’ (for det kan hænde), så henter du et gratis kapitel af min bog lige her. Der finder du måske nøglen.

Hjælp os med at forøge listen

Og nu vi er i gang med at indse vores egen fejlbarlighed, kunne du så ikke hjælpe mig med at skrive i kommentarfeltet, hvad du godt ved, du burde gøre, men som du ikke får gjort? Vi andre bliver simpelthen så glade, når vi indser, at vi ikke er alene.

Om Morten Munster

Morten Sehested Münster

Partner - 40805108
Morten Sehested Münster er partner i BRO. Han arbejder med personlig indflydelse, content marketing og adfærdsdesign for kunder som FOA, IBM, ATP og flere danske kommuner. Morten er redaktør på BRO blog og forfatter til bogen 'Personlig Indflydelse'. Derudover holder Morten foredrag - især om content marketing og adfærdsdesign.

77 kommentarer til “21 ting, du burde gøre (men ikke får gjort)

 1. Jeg burde aflevere mit barn på cykel – det tager 10 minutter
  Jeg burde gå på arbejde – jeg bor kun 10 minutter derfra
  Jeg burde gå med hunden mindst en time ud af de tre ture (den burde få)
  Jeg ved det er sundere at spise mere frugt og grønt, men jeg gør det ikke
  Jeg ved også det er bedst for min krop at få mellem 1½-2liter vand om dagen (jeg skal bare tisse alt for mange gange, og som regel når jeg er lige midt i flow).
  ….
  Listen kunne fortsætte, men det har du allerede hjulpet med, Morten, så jeg vil ikke gentage det :o)

  P.S. Min far sagde altid: hvis og hvis, din røv er spids…

  • Tak for eksemplerne. Jeg kørte selv mine børn til institution i dag. Der er 500 meter derned. De ville egentlig helst cykle, men jeg sagde, det var for koldt…

 2. Tingene gik en lille smule stærkt derhjemme her til morgen, for jeg havde et møde kl 9.00

  Jeg ville derfor ønske, at jeg:

  • Var stået op, da vækkeuret ringede (og ikke 10 minutter senere)

  • Ikke havde spist den ekstra bolle (bare fordi ingen andre ville have den)

  • Havde lavet danskvand på Soda Stream-maskinen (nu drak jeg i stedet Pepsi Max)

  • Havde båret skraldet ud i komposten (nu lod jeg det stå)

  • Havde sagt til konen, at der ikke var mere benzin på bilen (jeg sagde bare kys,hej, hej)

  • Givet Karlo håndklæde med i tasken (han har idræt i dag)

  • Havde ramt min kollega i nakken med den papirkugle (og ikke hans kop)

  Nu har min mødepartner lige ringet.

  Han er desværre en lille smule forsinket, for han vil overraske konen med en random buket blomster.

  Men når han lander, er jeg der ikke.

  Så er jeg sgu’ drønet hjem, for at hente et håndklæde til min dreng.

  God dag!

 3. Lige-på-kornet-eller-i-øjet-kom-så-i-gang-artikel.
  He-he, selv som foredragsholder med speciale i motion, motivation og adfærdsændring kan man godt grine (af artikel/sig selv). Unødvendigt med tilføjelser – du fik stort set det hele med!

 4. Tanja Bruntse Ahler 28. september 2017 kl. 10:20 - Svar

  Jeg burde tjekke min lønseddel, når jeg nu lige har hørt, at over halvdelen af alle de, der tjekker den (!), faktisk finder fejl på den. Jeg er kommunalt ansat. Jeg tænker helt ærligt, at mine løn-kolleger har mere styr på min lønseddel end mig.
  Jeg burde læse min digitale post. Det gør jeg heller aldrig.
  Til gengæld er jeg meget glad for planter og kan prale af nogle utroligt vel-vandede potteplanter i hjemmet. Nogle endda så meget, at de er gået til af det… 😀

 5. Jeg burde ikke spise slik nærmest dagligt, når jeg nu gerne vil tabe mig. Jeg burde også droppe colaen. Jeg burde gå – og ikke køre – om for at aflevere min datter i vuggestuen. Der er 1,5 km. Og jeg vil som sagt gerne tabe mig. Og spare penge på benzin. Og ikke ødelægge miljøet og alt det der… der er meget jeg burde. Tak for et godt indlæg 😉

 6. Jeg burde blive bedre til at kommunikere efter dine principper. For at hjælpe min klienter til at implementere forandring. Tak for en både fremragende og underholdende bog. Jeg vil helt klart helst have det der fadølskrus med lunken urin ned af nakken SIDST i koncerten – også selvom teorierne siger noget andet….;-)

 7. Vi burde alle bruge forskellige passwords til forskellige sociale medier, i stedet for Fido1234 eller Jegerlækker1980 på dem alle.
  Læse brugerbetingelser og privatlivspolitikker, før vi klikker ok til cookies.
  Vi burde også bruge VPN´s når vi bruger offentlige wifis.
  Og tage backups af vores harddisks, smartphones og Ipads en gang om måneden.
  Og holde vores software opdateret…

 8. Jeg burde drikke 2 liter vand om dagen.
  Det er let tilgængeligt. Hvornår har man ikke lige adgang til en vandhane eller købevand på flaske?
  Jeg har kunnet indtage væske, siden jeg blev født, så det handler heller ikke om kompetencer.

  Svaret må være: Jeg er bare et menneske

 9. Genialt blogindlæg – Tak.

  Fortsætter lige;
  Kalke elkedlen af, og kun koge det vand, der skal bruges (jeg er slem til at koge for meget vand), men husker at kalke elkedel af 🙂
  Slukke lyset i rum vi ikke opholder os i
  Hæng tøjet udenfor, når solen skinner og vinden blæser, i stedet for at tørre det i en tørretumbler

 10. …fortsættelsen er uendelig, og af og til også underholdende;-) Fedt hvis listen med løsnings muligheder også kunne blive uendelig…
  Vi mangler jo ikke viden og vilje, så hvad skal der så til?

  Det virkede på mig at…

  Cykle til arbejde: Drop bilen. Står den derude og frister, sætter du dig med statsgaranti ind i den når det blæser lidt. Er DSB og Movia alternativet er det en million gange lettere at hoppe op på cyklen og køre til arbejde. Der er rigelig ekstra likviditet til et par taxature i ny og næ når bilen er skudt af, og man skal huske at sætte pris på den ekstra gode vin man kan sætte på bordet af og til. En mindre radikal løsning der engang virkede var at sørge for at tilmelde mig et motionsløb med vennerne. Det er sjovere at være lidt i form end ikke at kunne træde en papkasse flad.

  Hvad virkede for dig?

  • Morten Münster 5. oktober 2017 kl. 09:02 - Svar

   Dejligt med gode løsninger Karsten. Jeg har skrevet et helt indlæg om vanebrud, som du kan læse ovre på Overbevisende.dk

 11. Jeg burde klart få ryddet op i det drivhus..
  Og klaget over mit seneste køb indenfor elektrisk køkkengrej?
  (Men gør det ikke, selv om jeg er ret utilfreds).

  Burde også finde tid til at komme ned og give blod.
  Men jeg tror i morgen er bedre..

 12. Jeg burde rydde op i min indbakke (som min opgavestyring fortæller mig, jeg skal hver fredag, men jeg ignorerer den bare)
  Jeg burde efterleve reglen om at sige “JA” til mine børn så ofte, det er muligt (men nogle dage ORKER jeg bare ikke sidde på gulvet og lege med pokemonkort i timevis)
  Jeg burde holde min kæft, når jeg på forhånd ved, at det jeg skal til at sige nu, kommer til at give mig problemer.

 13. Det er da kun 3,4,11,19,20 og 21 som jeg ikke får gennemført, de fleste fordi jeg ikke har behovet, undtaget at lufte ud 3 gange dagligt… jeg lider ikke af alergi og lufter kun ud om morgenen.
  ALT det andet + de øvrige 79 ting er jeg da temmelig sikker på at jeg efterlever – JEG er jo ikke idiot – ligesom de fleste andre mennesker tilsyneladende er – kom dog i gang…. 😀

 14. Er det bare mig som heller ikke lige i dag fik ryddet op i papirbunkerne derhjemme? Håber altså der er hjælp at hente i den bog, Morten 🙂

 15. Jeg burde skrive “Min sidste vilje” – ikke fordi jeg forventer at stille træskoene i denne uge, men fordi det vil gøre alting så forbandet meget nemmere for mine børn, når jeg en dag, måske lige pludselig, er smuttet over regnbuebroen.

  Det ville også klæ mig at sørge for, at de vigtigste filer er tilgængelige og rimeligt organiserede – i stedet for den rodebunke der hersker på min harddisk….

 16. Jeg burde virkelig, som i VIRKELIG! udfylde de to spørgeskemaer, der ligger og venter på mig (jeg er på 4. rykker) i Kost, kræft og helbred – Næste generationer. Tilmed under kampagnesloganet: En befolkningsundersøgelse for fremtiden
  Jo men fordi: Det er jo VIGTIGT for pokker! Kræft! Og selvfølgelig kender jeg nogen der har haft kræft (både nogen der blev raske og nogen der desværre aldrig gjorde) så hvad betyder ubehaget ved at blive stillet til ansvar for min kost og min livsstil i kampagnens kostspørgeskema og livsstilsspørgeskema!
  Og jeg er tilmed blevet indrulleret i kampagnen ved et personligt brev fra Kræftens bekæmpelse, fordi (mindst) én af mine forældre også har deltaget. Og min ældste søn har også fået et skema, så hvis jeg ikke svarer, så ryger hele genetik-kæden (for jeg er enebarn) og det er jo netop formålet med kampagnen, at få svar fra flere generationer… Ansvaret er enormt!
  Men himmel! Det tager – i følge deres info – 1 time pr. spørgeskema, og med alt det jeg brude rette op på i min kost og livsstil…….

 17. Jeg havde “læs denne her mail fra Bro blog” på listen i hundrede år, men fik det ikke gjort, fordi jeg godt vidste, at jeg ville kunne nikke ti alt for meget på listen 😛

 18. Haha! Skide fed liste.

  Jeg kan sætte flueben ved alt for mange af punkterne.
  – Specielt nr. 15 er spot on. Jeg står gerne femogtyve minutter op før, jeg behøver, blot for at kunne stå under bruseren.

  En meget morgentræt skribent 😴😴😴

 19. Nr. 10 har altid været et problem for mig, og det har tit stresset mig.

  Derfor valgte jeg tilbage i maj, at jeg ville se om jeg kunne komme denne frustration til livs ved at bestille en ugentligt måltidskasse. Det har virkelig hjulpet.

 20. Mhh tankevækkende liste
  Jeg burde gå en time med hunden hverdan, både den og jeg trænger gevaldigt til det. Jeg burde rydde op uden for, det liger en byggeplads. Jeg burde få ryttet gildesalen, så vi kan bruge den til bebogelse, min søn trænger til pladsen.
  listen bliver meget lang 🙂

 21. Det er da den mest spot-on liste. Haha det var da helt vildt 🙂 Fed artikel!
  Især det med de lange bade – gud hvor jeg elsker dem, men man burde bare halvere den tid man bruger i dag.

 22. Nummer 6 er virkelig noget jeg slår mig selv i hovedet med rigtig ofte, men tiden går og får bare ikke besøgt mine bedsteforældre så meget som jeg gerne vil.

 23. Fedt indlæg!

  Som jeg kan læse mig frem til, hos nogle af de mange andre, der har kommenteret, så sidder jeg desværre og nikker genkendende til flere af ovenstående punkter.

  God jul.

 24. Mariejo Sofia Toft 11. december 2017 kl. 10:54 - Svar

  Hvorfor brugte jeg ikke tiden på arbejdet til de 2 minutters daglige bækkenbundsøvelser efter min datters fødse,l når jeg nu alligevel sidder der på skolen i 8 timer hver dag og ved, at jeg kan få det vildeste fysiske udbytte ud af det…og en lykkelig mand HAHA

 25. Nummer 18 er virkelig en af mine største syndere. Hver eneste gang jeg begynder at tage varerne op på båndet ved kassen, kommer jeg i tanke om at jeg endnu engang har glemt at tage et pat poser med, fra mit efterhånden helt enorme store lager af plastiskposer fra diverse supermarkeder.

  Det må været dette års nytårsforsæt.

 26. Hahaha det er bare rigtig sjovt det her.
  Det er lige akkurat sådan noget jeg elsker at tilbringe min søndag med. Så fra i morgen af, så skal jeg være bedre til ca. halvdelen af de her punkter.

  God søndag!

 27. Nummer 6 er virkelig noget jeg slår mig selv i hovedet med rigtig ofte, men tiden går og får bare ikke besøgt mine bedsteforældre så meget som jeg gerne vil.

 28. Hvordan finder man på at lave sådan en artikel? Som nogen af jer andre har kommenteret, så er det jo spot on mange af de ting, der står på den her liste.

 29. High five herfra… Og mit besyv; jeg burde virkelig blive bedre til at lave en to-do liste, som jeg dagligt kan følge. Jeg får det bare ikke gjort, ååårha!

 30. Den her: “8. Du burde tjekke dit Facebook-feed 100 gange færre dagligt.”

  Det siger jeg til mig selv hver eneste dag… Er det virkelig vigtigere end mit liv?! 😮

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *