Den ene ting, der forhindrer dig i at nå dine mål (og 2 effektive måder at give den kvælertag)

"Der

Der er en karakterbrist, som vi alle sammen besidder. En kvabset kat, der umotiveret dukker op og hvæser, mens den kradser i vores selvtillid, når vi har allermest brug for den. Den forhindrer os i at turde følge vores drømme og nå vores ambitioner.

Jeg taler om din frygt for at blive afvist. Vi har den alle, og den er meget magtfuld. Med god grund: Undersøgelser viser nemlig, at afvisninger får vores IQ til at dale midlertidigt, forringer vores evne til at analysere situationer og gør os mere aggressive.

Da jeg skrev min første roman, blev den skrottet af et par forlag, inden den blev antaget. Forlagsredaktørerne kunne lige så godt have ført mine fingre langsomt ned i makuleringsmaskinen. For vores hjerner sidestiller fysisk og mental smerte.

Helt kort sagt: Afvisning gør nas. Så dem vil vi gerne undgå.

Undgå afvisninger: Mur dig inde i isolation 

Nej, det er ikke mit råd. For desværre og naturligvis havner vi konstant og uundgåeligt i situationer, hvor vi risikerer afvisninger: Når vi skriver jobansøgninger, beder om lønforhøjelse, ringer til en kunde, møder op til en date, deltager i en konkurrence. Beder om hjælp og tjenester, stiller et dumt, men nødvendigt spørgsmål – det sker ustandseligt.

Du kan kort sagt ikke undgå situationer, hvor du muligvis bliver afvist. I hvert fald ikke uden at indskrænke din verden betragteligt og kaste alle ambitioner i kompostkværnen. Isoler dig i en hytte i skoven med hundehvalpe til knæene i stedet for at forfølge den der farlige drøm om at starte din egen virksomhed.

Nej, du vil blive afvist fra tid til anden. Og fordi afvisninger er uundgåelige, kan du lige så godt forberede dig på dem. Det får du to metoder til her.

Den ene viser dig, hvordan du kan træne dig selv i at håndtere de uundgåelige afvisninger bedre. Og den anden kan hjælpe dig med at komme hurtigere over de afvisninger, der gør mere ondt, end et hurtigt træk på skuldrene kan afhjælpe.

Vil du lære at skrive tekster, folk gider læse, og blive bedre til at stå foran andre og præsentere dine budskaber? Så kom med på vores kommunikationsuddannelse.

 

1) Øv dig i at blive afvist

Ja, det lyder ret trist, men lad mig lige fortælle dig historien om Jia Jiang. Han ville gerne starte sit eget firma, men han frygtede alle de mennesker, han skulle kontakte for at komme i gang. Der var udsigt til en perlerække af afvisninger.

Hvad gjorde Jia så? Han ændrede den stressende og nervøse måde, han tænkte på situationer med potentielle afvisninger. I stedet indrettede han en legeplads for sig selv med et projekt, han kaldte 100 Days of Rejection.

I 100 dage ville han bede fremmede mennesker om alle mulige tjenester. Han ville med vilje udsætte sig selv for at blive afvist – hver eneste dag i over tre måneder.

Han bad fx om en burger refill på en burgerrestaurant, og han gik ind til en frisør og bad om at blive klippet som en schæferhund. Det ville de ikke. Men som videoen herunder viser, fik han også overraskende mange positive tilbagemeldinger. Som fx da han spurgte en fremmed: ”Må jeg spille fodbold i din baghave?” og svaret var: ”Ja da!”

Pointen med Jias historie er følgende:

Han ændrede rammerne for situationen, hvor han kunne blive afvist. Frem for at se det som en nærdødsoplevelse, som han kun havde lyst til at flygte fra, blev det til en leg, hvor han bare kunne prøve igen.

 

Han hjalp sig selv videre ved at forsøge at gøre det SJOVT for sig selv.

Forskningen bakker ham op:

Jia Jiangs eksperiment trænede ham i at komme videre oven på afvisninger og i ikke at tænke på situationer med risiko for afvisninger som eksistentielle liv-eller-død-øjeblikke. Det er IKKE liv eller død, om du får det job eller den lønforhøjelse.

Insister derimod på at betragte situationen som en leg, hvor du samtidig kan have det sjovt.

Og lyder det nemmere sagt end gjort, har jeg også en metode, der gør det lidt lettere at håndtere, når katten kradser et blødende hul i din selvtillid.

2) Søg trøst efter afvisning

Når du udsætter dig selv for situationer, hvor du risikerer at blive afvist, er der naturligvis en vis sandsynlighed for, at du bliver det.

Så når det sker, er det en fordel at have en trøstestrategi. Dem får du to af her. Og nej, ingen af dem handler om altid at have en liter vaniljeis ved hånden.

Men den ene gør næsten.

Strategi #1: Kram en bamse

Mange forskere mener det alvorligt, når de giver dette gode råd til at komme over afvisninger og skuffelser: Hav en bamse inden for rækkevidde.

Studier viser, at de negative effekter forårsaget af at være ekskluderet fra sociale sammenhænge bliver reduceret ved at røre ved en bamse. Helt seriøst.

Strategi #2: Kend dine nøglepersoner

Forskning viser også, at fysisk smerte bliver reduceret af blot at se billeder af dine nærmeste, og at et lykkeligt ægteskab reducerer smerter ved kroniske lidelser.

Så ud over at have din favoritbamse med i tasken, når du skal til jobsamtale, kan du overveje, hvilke personer der giver dig den bedste smertelindring.

Du ved nok godt, hvem de er. Så vend dig mod dem, når du får afslaget, og det svider i selvtilliden. De er det nærmeste, du kommer på at blive kureret for smerten ved at blive afvist.

Med dem i baglommen gør afvisning ikke ondt særligt længe. Fortrydelse varer derimod hele livet.

Et hemmeligt ekstra råd

Husk, at afslag er din eneste vej til at komme nogen steder med den succes og de ambitioner, du drømmer om.

Tænk på det sådan her: Jo mere succesfuld du bliver, jo flere afvisninger vil du også opleve. Da Obama vandt det amerikanske valg i 2008, blev han sjovt nok præsident, fordi flertallet stemte på ham. Men overvej samtidig, at der var 61 millioner mennesker, der aktivt tog stilling til ham og sagde nej tak. Av.

Og så kan vi jo her på bloggen godt lide tanken om, at vi kan hjælpe hinanden. Måske kan du fortælle om en situation, hvor du er bange for at blive afvist? Så kan det være, en anden læser har en ide til, hvordan du kan lege dig igennem den.

Om Kathrine Louise Nielsen

Kathrine Louise Nielsen

Tekstforfatter
Kathrine er tekstforfatter i BRO og vores forlængede pen i Canada, hvor hun løser opgaver inden for formidling og copywriting. Kathrine er i øvrigt forfatter til romanerne 'De Spidsørede' samt 'Ild og vand'.

23 kommentarer til “Den ene ting, der forhindrer dig i at nå dine mål (og 2 effektive måder at give den kvælertag)

 1. Super godt indlæg – og virkelig velskrevet og inspirerende. Tak!
  Min vildeste ‘frygt-situation’ er at undervise personer, som jeg ikke kender (altså ikke kollegaer, men kunder…) i grammatiske kurser.
  Jeg har selv styr på min grammatik og lever bl.a. af at læse korrektur, men det at skulle undervise andre i det, får koldsveden til at løbe ned af ryggen på mig og truer min nattesøvn!

  • Maj-Britt Kent Hansen 22. oktober 2015 kl. 10:35 - Svar

   Forståeligt. Det at skulle slå regler om grammatik eller andet fast – og så samtidig opleve, hvordan det hele flyder og forandres uafladeligt, er et mareridt,

  • Hej Christina
   Superdejligt, at du kan bruge indlægget – og sejt eksempel, du hiver frem 🙂 Mange hilsner Kathrine

 2. Hvad hvis præmissen for dette indlæg er forkert? [Du når ikke dine mål pga angst]

  Jeg har som mange andre ting/projekter jeg ikke er sprunget ud i (men virkelig ønsker det). jeg er ret sikker på at det ikke skyldes angst for afvisning – så jeg lommefilosofier at generelt er der flere “grunde” og ikke kun “Den ene ting, der forhindrer dig i at nå dine mål”.

  Spændende emne

  // Anders

  • Kathrine Louise Nielsen 22. oktober 2015 kl. 12:06 - Svar Author

   Hej Anders
   Tak for din kommentar og de rosende ord. Her på bloggen sætter vi af og til tingene lidt på spidsen, og du har selvfølgelig ret i, at der kan være flere grunde. Tak for nuanceringen. Mange hilsner Kathrine

 3. Jeg prøver noget, som er lidt hippieagtigt.

  Du ved, følger teorien om, at alting kommer tilbage.

  Så jeg prøver at afvise mindre selv.

  Siger ja til mere.

  Giver plads til mere.

  Prøver at få andre til at lykkes.

  Groft sagt.

  Det giver unægtelig et kick, at se nogen komme i mål. Og en tro på at store, flotte og smukke ting kan lade sig gøre.

  Så når jeg selv har brug for at opnå noget. Brug for opbakning. Brug for tillid. Vil det være billedet af folk, der står i min øsende regn af glade kanelgifler, som sidder på nethinden, når jeg næste gang banker på døren til en ny kæmpekunde og kun kan tåle at høre et ja.

  Giver det mening?

  • Kathrine Louise Nielsen 22. oktober 2015 kl. 12:02 - Svar Author

   Hej Ole
   Din teori er alt andet end hippieagtig, og jeg ved, at den virker for dig – og hvor kæmpe kanelgiffelglæde vi andre har af den 🙂 Det giver helt bestemt mening! //Kathrine

 4. Som musiker og musikunderviser på freelancebasis er en del af game’t at jeg med jævne mellemrum må gribe telefonen og ringe til folk for at tilbyde mine ydelser. Og jeg har aldrig været vild med det.

  Har dog med tiden erfaret at jeg rent faktisk også får mange positive tilkendegivelser og måske ligefrem Ja’er sammen med de uundgåelige (til tider blanke) afvisninger.

  Jeg har også lært, at når jeg først er kommet i gang, så går det som regel bedre end jeg frygtede. Og har jeg først fået talt mig varm det første sted, så går det som regel også bedre de næste – især hvis jeg bare tager en stribe opringninger i træk når jeg nu er i gang.

  Så farligere er det jo ikke – når først man er kommet igennem den første opringning 😉

  • Kathrine Louise Nielsen 22. oktober 2015 kl. 12:08 - Svar Author

   Hej June
   Tusind tak for at dele din historie med os andre! Jeg kan sagtens genkende scenariet – ens egne bekymringer er tit værre end selve handlingen, som fx her at ringe en kunde op. Det lyder som om, at al din øvelse betaler sig 🙂 Mange hilsner Kathrine

 5. Hej Kahrine. Tak for et ualmindeligt fedt, sjovt og vedkommende indlæg. Og hamrende velskrevet! Jeg tager alle rådene med mig resten af livet, og vil nu gå ud og blive afvist med glæde! 🙂 Hilsen Rikke

  • Kathrine Louise Nielsen 23. oktober 2015 kl. 07:58 - Svar Author

   Hej Rikke. Det lyder som en fremragende plan – gogogo! Og tak 🙂 Mange hilsner Kathrine

 6. Mette Mayland Christensen 23. oktober 2015 kl. 08:38 - Svar

  Et lille fif herfra: Jeg leger, jeg er en anden. For nylig var jeg f.eks. Kurt Thorsen – altså uden svindler gen. Vidste jeg var en lille uimodståelig charmetrold, der kunne lægger damerne ned med min stemme. Det gav mig lige det der boost, da jeg skulle starte fremlæggelsen for nogle højere herrer og damer. Om de kunne mærke forskel? No Idea, men Kurt var min krammebamse i 9 minutters tid.

 7. Godt indlæg!

  Min frygt for at blive afvist kommer særligt til udtryk ved opringning både til kunder og emner. I starten var det næsten angst for at blive afvist, der gav mig kvalme og ondt i maven. Bagefter ja, så tog jeg tit et hak i selvtilliden, for hit raten er sjældent særlig høj og dermed mange afvisninger.

  I dag har jeg ligesom fundet min metode:
  1) Først og fremmest finder jeg et sted hvor jeg kan sidde for mig selv (det er jo nok med at dem i telefonen afviser mig, jeg har ikke brug for nogen, der lytter med)
  2) Derudover aftaler jeg en tidshorisont på fx en time, hvor jeg så skal modtage eventuelle afvisninger.
  3) efter en time er gået, er der en form for belønning. Som regel en form for pause.

  Det var hvad jeg havde på hjertet, efter læsning af dit gode indlæg.

  • Kathrine Louise Nielsen 29. oktober 2015 kl. 16:21 - Svar Author

   Hej Christina. Tusind tak for at dele din udfordring og metode med os andre 🙂 Mange hilsner Kathrine

 8. En lille “jeg er bange for at blive afvist”- historie:

  Jeg ville SÅÅÅÅ gerne anmelde nogle bøger på min blog, men kunne ikke rigtig tage hul på det. Klart fordi jeg var bange for at blive afvist (= dig og din blog er ikke gode nok til os). Men til sidst tog jeg mig sammen ved hjælp af et lille trick *, og kontaktede en anden blogger, jeg vidste anmeldte.

  Og fik super hjælp!

  Og så tog jeg mig sammen og kontaktede den rette person på forlaget..

  Og fik et JA!

  Bagefter undres man jo over, at det skulle være så svært 🙂

  *Mit lille trick! Det var at minde mig selv om, at hvis jeg IKKE gjorde noget, var sandsynligheden for at det skete = 0%, hvis jeg gjorde noget var den alt andet lige større end 0% 🙂

 9. Godt indspark!

  Jeg prøver at minde mig selv om, at for at nogen kan synes, at jeg rammer fuldkommen plet, er nogen andre nødt til at synes, at jeg ikke gør det.

  Med andre ord: Jeg (forsøger at) værdsætte, når nogen afviser mine tilnærmelser – hvad enten de handler om salg, initiativer, ideer, relationer eller andet. For når de gør det, øges sandsynligheden samtidig for, at nogen andre vil opleve, at jeg taler og applerer (endnu mere) direkte til dem;-)

  • Marie Elbrandt 15. juni 2016 kl. 09:49 - Svar

   Det er en god måde at se det på. den kan jeg godt li. Desto flere gange min gode ide bliver afvist eller udfordret, desto mere giver det mig mulighed for at tilpasse den så den bliver endnu skarpere

 10. Det er sjovt, hvor noget så banalt som at spørge, om man må spille fodbold i en baghave, kan få en til at frygte en afvisning. Langt de fleste har det ikke godt med at spørge om såre simple ting, som dem der er eksemplificeret i dette indlæg – men hvorfor egentlig ikke?

  Det er fascinerende, hvor lidt der egentlig skal til at skubbe os ud over kanten i det uvisse og ubehagelige, og samtidig hvor meget det omvendt også kan rykke os at ryge bare lidt ud over kanten.

  Et godt indlæg, der giver stof til eftertanke!

  • Hej Sander
   Tak for at du deler dine tanker med os andre 🙂 Og tak for rosen. Jeg er glad for, du kan bruge indlægget til noget.

   Mange hilsner
   Kathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *