Tips til din næste jobansøgning

9 ting, du skal stoppe med at sige om dig selv

Sige-om-sig-selv

 

Der raser tilsyneladende en epidemi, som sætter skånselsløse angreb ind på hjemmesider, LinkedIn-profiler, jobansøgninger og CV’er. Kort sagt: Vigtige steder, hvor mennesker forsøger at fortælle, hvad de kan, og hvorfor de er værd at ansætte eller samarbejde med.

Epidemiens allertydeligste symptom er, at ofrene skriver ting om sig selv, de aldrig ville bruge i en mundtlig kontekst. Her er 9 eksempler på ord og karaktertræk, det er fantastisk at få andre til at sige om dig, men du aldrig selv bør bruge:

1: ”Jeg er unik”

For det første er der stor sandsynlighed for, at det er du ikke – du er gennemsnitlig leverpostej ligesom os andre. Tulip, ikke den lune med bacon fra delikatessen.

For det andet klinger udsagnet mildest talt hult i vores andres øresnegle.

Du begynder at skille dig ud, hvis du har en ekstra lilletå, hvis du sender julekort med frimærke ud til HELE din 27 folk store familie, eller hvis du grundlagde dit første succesrige firma som 15-årig. Så bliver jeg nysgerrig og får lyst til at vide mere om dig (på nær det med lilletåen).

2: ”Jeg er resultatorienteret”

”Nå, så du arbejder henimod en form for resultat, når du åbner din computer på kontoret? Fortæl mig mere!”

Nej, vel?

Brug hellere krudtet på at fortælle om de resultater, du ER og HAR været orienteret imod. Du kan jo fx sige, at du ”fik konverteringen på nyhedsbrev til at stige markant” eller ”øgede salget af grillhandsker med 65 procent på et år”. Og hvis du rigtig vil glitre, kan du vise dine resultater i en infografik.

3: ”Jeg er en samarbejdsvillig teamplayer”

Det er per definition sådan med samarbejde og teamindsatser, at succesen ikke afhænger af én person. Derfor skal du ikke blot hævde at være villig til at samarbejde. Du skal beskrive, hvordan du tænker samarbejde, og du skal give eksempler på teamsucceser, du har været en del af.

4: ”Jeg er kreativ”

Kan du hæfte ord sammen på en måde, så mine vipper bliver fugtige, og min underkæbe bæver? Det vil jeg gerne læse. Kan du skabe visuelle virkemidler, der får mig til at hvine diskret af fryd og se buttede enhjørninger bag øjenlågene? Det vil jeg rigtig gerne se eksempler på.

Vis mig, at du er kreativ, i stedet for at påstå det. Kan du strikke en cykel, vil jeg synes, du både er kreativ og sjov 🙂

5: ”Jeg er sådan en, der siger tingene, som de er”

Det er en misforstået kvalitet at kalde en spade for en spade. Man kunne reelt skrive et helt blogindlæg om, hvorfor man aldrig skal sige tingene, som de er. Det har vi gjort lige her.

6: ”Jeg er sjov”

Medmindre du afbryder beskrivelsen af, hvor sjov du er, ved at råbe ”Der’ en hugorm!” og spurte, til du vælter, er jeg tilbøjelig til at tro, du er lige så sjov som en tavlefuld tredjegradsligninger.

Humor er en vigtig egenskab. Og der findes en meget enkel metode til at bevise, at du besidder den: Få andre til at le.

7: ”Jeg er motiveret”

”Vi vil gerne invitere dig til en jobsamtale, fordi du skrev i din ansøgning, at du var motiveret. Det var der ingen af de andre, der nævnte.”

Igen: Nej, vel?

Hvis du IKKE er motiveret, når du starter et nyt arbejde – eller for den sags skyld tager afsted til det, du har haft i årevis – skal du finde dig et andet.

8: ”Jeg er passioneret”

Siger du til andre, at du er passioneret omkring at udvikle langvarige kundeløsninger eller inkorporere den optimale proces i intranettets nyhedsfeed, kan det virke en smule mistænkeligt. Også selvom det er sådan, du har det.

Prøv i stedet for at bruge ord som ’fokuseret’, ’koncentreret’ eller ’specialiseret’. Eller endnu bedre: Vis, at du går så højt op i din forretning, at folk bager kager, der ligner dit produkt.

9: ”Jeg er innovativ”

Der er mange virksomheder og mennesker, man med rette kan beskrive som innovative. Men der er væsentlig flere, der gør det. Er du innovativ? Bevis det for din modtager. Fortæl om de produkter, kurser og koncepter, du har udviklet.

I BRO skriver vi mange tekster og underviser andre i det – læs mere om det her.

 

Hvad du skal gøre i stedet

Føler du, at du har fået limet læberne sammen og intet kan sige om dig selv nu? Bare rolig. Der er heldigvis andre og mere effektive måder at vise dine stærke sider på end blot at sige, at du har dem.

Her er tre slags limopløsning:

1: Brug flere udsagnsord end tillægsord, når du beskriver dig selv

Prøv at sammenligne det her:

”Min kollega Cecilie er intelligent, hårdtarbejdende og resultatorienteret.”

… med det her:

”Min kollega Cecilie designer workshops, hun rådgiver vores strategiske kunder, og hun styrer effektivt flere projekter samtidig.”

Når vi bruger udsagnsord, bliver vores udsagn(!) og beskrivelser per automatik mere specifikke, de skaber flere billeder hos læseren, og de bliver lettere at forstå. Hvis alle de andre bruger flade tillægsord, kan du skabe en effektiv opmærksomhed ved at fortælle, hvad du rent faktisk GØR.

2: Walk the talk

Det handler ikke om jantelov, når du skal stoppe med at bruge disse ord og vendinger om dig selv. Det er ikke fordi, vores sko pludselig bliver et par kritiske numre mindre, når folk har selvtillid nok til at fortælle, hvad de er gode til. Det er bare et langt mere effektivt middel, når andre roser dig, end når du selv gør det. Når de selv kan konkludere, at du er kreativ. Når du viser dem det i stedet for at postulere det.

Så hvis du vil have, at andre skal se dig som unik eller passioneret, skal du gøre dig fortjent til det. VÆR unik eller passioneret.

3: Ros andre, når de fortjener det

Har du en ven, der er så sjov, at du får situp-smerte i maven af at være sammen med ham? En kollega, der spytter den ene kreative løsning ud efter den anden? Så start her: Gå ud at sige det til dem og om dem – eller skriv det nede i kommentarfeltet, nu du er her 🙂

Om Kathrine Louise Nielsen

Kathrine Louise Nielsen

Tekstforfatter
Kathrine er tekstforfatter i BRO og vores forlængede pen i Canada, hvor hun løser opgaver inden for formidling og copywriting. Kathrine er i øvrigt forfatter til romanerne 'De Spidsørede' samt 'Ild og vand'.

66 kommentarer til “9 ting, du skal stoppe med at sige om dig selv

 1. Jonas Viggo Pedersen 27. november 2014 kl. 10:14 - Svar

  Jeg ser, at I som alle os andre har svært ved det med mistænksom og mistænkelig – og jeg har derfor udviklet et redskab til at vælge rigtigt med. Det går ud på, at man skal fjerne forstavelsen mis- og så er det ikke så svært.
  Der går en mistænksom herre: der går en tænksom herre, som tænker over, hvem der har stjålet hans cykel.
  Der går en mistænkelig dame: Det er tænkeligt, at det er hende der har stjålet cyklen.

  Eller “Siger du til andre, at du er passioneret omkring at udvikle langvarige kundeløsninger eller inkorporere den optimale proces i intranettets nyhedsfeed, kan det virke en smule mistænksomt.” : Det er tænksomt sagt, det med at du er passioneret. Du tænker på, at de ikke vil ansætte dig.
  “Siger du til andre, at du er passioneret omkring at udvikle langvarige kundeløsninger eller inkorporere den optimale proces i intranettets nyhedsfeed, kan det virke en smule mistænkeligt”
  : Det er tænkeligt, at du ikke skal ansættes.

 2. Tak, Kathrine.

  Nu troede jeg, at vækkeuret allerede havde ringet en gang, men her bimlede det vist igen. Tak for det.
  Dit blogindlæg er sådan en oplevelse, man ikke har lyst til at få, men alligevel trænger til, fordi alternativet (ikke at have læst det) er værre.

  Mentalt set, minder oplevelsen om en løbetur, synes jeg.

  Når først kroppen er blevet varm, føles det skønt. Fortovet flytter sig væk under fødderne, kroppen er i bevægelse, og det er rart at mærke fremdriften. Inden længe, indfinder rytmen sig. Vejrtrækningen følger takten i benenes bevægelse og der opstår noget, der minder om musik. Armene og overkroppen følges i deres egen rytme, benene bærer kroppen afsted, luften trækkes ned i lungerne og tankerne slipper verden i en pulserende følelse, hvor du bare skærer dig gennem luften.

  Indtil nogen viser dig filmen.

  Maveplasker. I det fjerne, aner du noget, der kunne minde om en pose kartofler, der er fusioneret med en dør, der naturstridigt presses frem i modvind. Eller er det en, der kommer hoppende i en sovepose? Du slår tanken væk og roser kameramanden for, at have været vaks nok til at teste udstyret på en eller anden narrehat, inden han filmede dig. Godt tænkt, siger du. Og spol nu bare frem.

  Her ser vi nu fortovet, der flytter sig (skrigende) væk under fødderne på en krop, der så sandelig er kommet i bevægelse. En slags alle mod alle, hvor arme og ben kappes om at tage opmærksomheden fra den farligt sparsomme vejrtrækning.

  Det er oplevelsens overraskende møde med virkeligheden.

  Tak for linket til kagen.

  • Lige over, Ole. Det er altid en oplevelse at læse dine sjove og kreative kommentarer.

   Jeg er nu ikke enig i det med de dør-fusionerede kartofler. Faktisk husker jeg noget med et halvmaraton, hvor du skar dig så hurtigt gennem luften op til målstregen, at BROs heppeteam ikke engang nåede at hive vejret ind til et wuhu.

   Og selv tak for et glimrende eksempel 🙂

 3. Damn hvor er i dejlige Bro Blog!!!! Jeg føler mig altid så inspireret OG glad, når jeg læser jeres nyhedsbreve! Holdt i til herovre på fastlandet, ville jeg slå telt op i jeres forhave, indtil i gav mig et job! Et stort jysk kram fra Mette

 4. “Du er gennemsnitlig leverpostej ligesom alle os andre.” OK – det er muligt. Men det er nok EN ting, jeg ikke ville sige til mine læsere og potentielle kunder. For hvis de ser sådan på sig selv, er der ingen grund til at skrive. Eller drive virksomhed. De kan bare lade ham med baconstriben være alene på markedet. 😉

 5. Bortset fra det er jeg meget enig i, at de opremsede vendinger sjældent er heldige. De er blevet for slidte og skal – hvis de skal bruges – kombineres med beviser på, at man faktisk er kreativ, innovativ osv.

  • Tak for nuanceringen, Louise. Og nogle gange sætter vi måske tingene lidt på spidsen her på bloggen – men nej, vi vil selvfølgelig ikke opfordre nogen til at se sig i spejlet og tænke ‘leverpostej’ 🙂

 6. Maj-Britt Kent Hansen 27. november 2014 kl. 12:13 - Svar

  Måske er denne skrækkelige kliché-fyldte form for “selvangivelse” opstået, fordi henvendelsesformen i stillingsannoncer ofte benytter sig af netop:

  “Du er …” – og så følger hele ovenstående remse.

  • “Måske er denne skrækkelige kliché-fyldte form for “selvangivelse” opstået, fordi henvendelsesformen i stillingsannoncer ofte benytter sig af netop:

   “Du er …” – og så følger hele ovenstående remse.”

   Netop….
   Som ledig bliver man, af de mange kloge hoveder, tudet ørne fulde om, at man skal bruge annoncørens egne ord og vendinger for at få dem til at læse ens ansøgning.
   Havde jeg råd til det, ville jeg få Bro Blog folk, eller Louise Lamberth til at skrive mine ansøgninger.
   Men så langt rækker dagpengene ikke – med mindre første forsøg giver pote i form af et fast job.

 7. Som barn af Janteloven kan det være svært at fremhæve egne dyder, så taktikken med at fortælle om opnåede resultater kan jeg kun bifalde.

  Jeg vidste det: min mor på 82 er unik! Ihvertfald sender hun stadig mindst 17 julekort med frimærker

 8. Hej

  Meget spædende læsning. Vi hører jo tit, at vi skal vise, hvad vi kan og ikke skrive, at vi kan det i ansøgning. Men ikke alle jobsøgere er lige stærke skriveteknisk (de er dermed ikke de dårligste ansøger). Så det er rart med teknikken til, hvordan man kan vise det (ved udsagnsord og ikke tillægsord). Som altid når jeg læser om jobansøgninger, så står der, hvad man ikke skal gøre og ikke så meget om, hvordan man skal gøre det. Hvis man ikke har teknikken til at skrive det, er det jo svært. Så kunne I forestille jer at der kunne komme et indlæg om, hvordan man skal skrive i en ansøgning?

 9. spot on 🙂 tak for sangen og for jeres altid velskrevne tekster som burde være obligatorisk læsning på mange uddannelser: jeg er også fan og skipper sjældent et indlæg

 10. Ja og amen!
  Som ny startet blogger så har jeg været en kæmpe sucker for jeres nyhedsbreve, artikler og blogindlæg til at gøre min hjerne endnu klogere og skarpere i min kommunikation!

  Så tak for det og dagens nyhedsbrev kommer helt klart til at hjælpe mig i min jobsøgning når min barsel slutter til februar!

  //Stella

 11. Anne Marie Andersen 27. november 2014 kl. 20:43 - Svar

  Tak for endnu en gang at berige en stund ved mailboksen – og den umiddelbart efterfølgende tid og rum til jeres indlægs afledte refleksioner sammen med kollegerne – kanon:)
  Anne Marie

  • Herligt, at du både har glæde af indlægget foran skærmen og med kollegerne, Anne Marie – og tak skal du have 🙂

 12. Super fin artikel. Det er vel ok man bruger stort set samtlige af de ting – der er nævnt som man ikke skal sige til jobsamtalen – til at peptalke sig selv inden jobsamtalen 🙂

 13. Vigtigt emne i tager op med interessante tips og vinkler. Når jeg underviser i jobjagten og karrierecoacher ynder jeg at sige, at det er ligesom at gå i retten – du skal kunne bevise og dokumentere dine påstande om dine fortrinligheder via eksempler. Og så er det vigtigt at sætte dig ind i virksomhedens behov og ønsker. At indlede med at beskrive hvorfor du lige netop ønsker at arbejde hos dem og derefter hvordan din personprofil matcher jobprofilen både fagligt og personligt. Og huske at skrive det vigtigste først dvs skrive med faldende informationsværdi. Det har jeg også blogget om

 14. Rigtig fedt blog indlæg – mest af alt er jeg vild med den bramfrie og humoristiske måde, I serverer budskaberne. Der dannes sådan nogle fede film på mit indre lærred, og det er en vigtig grund til at jeg vender trofast tilbage til netop jeres blogside. Det er lidt som om I formår at give hands-on oplevelser igennem øjnene 🙂 God weekend.

  • Jeg havde næsten glemt, hvor dejligt et ord ‘bramfri’ er – tak for reminderen, Heidi 🙂 Tusind tak og god weekend til dig!

 15. Sad som sædvanligt med et smil på læben, da jeg læste jeres bloggindlæg, som jeg havde sparet til at nyde i min kaffepause! (nej, jeg har ingen kolleger!) 🙂 Tak – det var lige i plet!

 16. Content assistent…. Det er også noget vi burde holde op med: at bruge latterlige engelske ord om det vi laver. Men ok, indholdsassistent lyder åndssvagt, så der må være en dansk titel der passer bedre.

 17. Dejligt at mærke det ikke kun er vrisne gamle jyske mænd som jeg, der kan rulle med øjnene over nogle af tidens tomme udtryk.

 18. I øvrigt, har I aldrig overvejet også at tilføje en engelsk udgave af jeres blog? I hvert fald for de emner, der ikke lige relaterer sig til det danske sprog, der er det jo lidt “pointless” 🙂

 19. Kære Kathrine

  Glædelig 1. søndag i advent, og tak for et godt blogindlæg om, hvordan brugen af buzzwords i ansøgninger eller lign. kan give et forkert billede af mig som person hos modtageren. Og i mit tilfælde kommende arbejdsgiver.

  Tak for mavepusteren – men jeg rejser mig og tager dine ord og eksempler med mig, når jeg skriver min næste ansøgning.

  Ha en god dag

  • Hej Cæcilie

   Tak for din kommentar 🙂

   I dette tilfælde vil jeg dog vælge at beholde stavemåden af tre årsager:

   For det første anbefaler Politikens Håndbog i Nudansk, at når ’å’ (og/at) står foran en infinitiv (her: ’sige’), skriver man ’at’. For det andet anbefaler håndbogen, at man skriver ’at’, når ’å’ står efter en imperativ (her: ’gå ud’).

   For det tredje ser jeg ’gå ud at sige xx’ som en samlet bevægelse – og deri ligger selvfølgelig en fortolkning. Havde det været to forskellige handlinger, altså 1) ’gå ud’ og 2) ’sig det’, skulle der, som du skriver, have været ’og’ i midten samt et komma til at adskille de to bydeformer.

   Bedste hilsner Kathrine

   • Læste på et tidspunkt en fin tommelfingerregel: Når ‘å’ kan skiftes ud med ‘for at’, hedder det ‘at’, og det kan det her. Basta. Men der er nok desværre en glidning over mod og-fejlen hos flere og flere.

 20. Virker fuldstændig på samme måde, når man skal have solgt en løsning. I stedet for at fortælle hvor pragtfuld den kan være – så vis det. Reference historier er langt mere overbevisende end produktark.

 21. Hans Christian Rasmussen 2. februar 2015 kl. 00:33 - Svar

  Må jeg godt spørge pænt (stort set altid, en prætekst til et rigtig ækelt spørgsmål!), hvorfor kan man ikke bare holde op med at sige dem? Er det nødvendigt, at “stoppe” med at sige dem?
  Du siger: ” mildest talt hult i vores andres øresnegle” , bortset fra, at det lyder som “Jørgen Mylius fra helvede”, må jeg sige, at jeg undrer mig over “vores andres” – hedder det ikke “vi andres”, eller måske “vore andres” ? “Tommelfingerreglen, med hensyn til den korte og den lange form af “vor”, kunne skrives således: Det hedder “vores øl” (Tak, Carlsberg!) “vores bil” , vores barn”, – men “vore børn” , men Fanden brodere mig ikke “vores flag” eller “vores dronning” ( Vaj stolt, vaj frit vorses flaaahg!”).
  Traditionelt, er den lange form barnesprog, og bør undgås, på skrift, i de fleste ordforbindelser, af alle med et uddannelsesniveau over CBS eller RUC.
  Venlig hilsen
  Hans Christian Rasmussen

 22. Hej Hans Christian

  Tak for din kommentar. Du må altid gerne spørge pænt 🙂 Lad os tage dine spørgsmål et ad gangen:

  Om man bruger formuleringen ’stoppe med’ eller ’holde op med’, vurderer jeg som en smagssag og finder ikke noget galt i at bruge ’stoppe med’ i denne sammenhæng.

  Ifølge Dansk Sprognævn er det grammatisk korrekt både at skrive ’vores’ og ’vore’. Forskellen imellem dem er stilistisk, og ’vores’ det mindst formelle, så derfor er den form valgt her.

  Mange hilsner
  Kathrine

  • Hans Christian Rasmussen 5. februar 2015 kl. 23:48 - Svar

   Kære Kathrine
   Alright! Point taken!. Vi havde lidt ”skin-uenighed”, min pointe var netop det stilistiske: Jeg synes, at ”vores andres”, med de to ”s”ér i slutningen af de to ord, ”skurrer” lidt – det får lidt “Schipp-Schapp” lyd.
   For resten: Har jeg ret i, at grunden til at du skriver: ”Gå ud at sige det til dem og om dem”, er, at man kunne skrive f.eks.: ”Prøv at gå ud og sige det til dem”, eller: ”og gå ud at sige det til dem (er formålsløst, eller, hvad der nu kunne følge)?
   Angående ”at/og”, har Politikens Håndbog i Nudansk, en rigtig god principiel huskeregel: Det ”at”, der kan udtales som ”og”, må man aldrig sætte komma foran! Jeg er ikke klar over, om det holder under alle forhold, men den er genial i sin enkelhed.
   Mange hilsner
   Hans Christian Rasmussen

   • Kathrine Louise Nielsen 7. maj 2015 kl. 12:28 - Svar Author

    Hej igen Hans Christian
    Du har helt ret – og tak for god huskeregel 🙂
    Hav en dejlig dag.
    //Kathrine

 23. Pingback: Derfor vaccinerer forældre ikke deres børn (og hvad vi andre kan bruge den skandale til)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *