Verdens bedste tip til at netværke med folk, du ikke kender

Åben 3'er

Dine evner til at netværke vil ikke være de samme, når du har læst dette blogindlæg til ende. Det er store ord, men jeg mener det faktisk. Den indsigt, du får i dette blogindlæg, vil nemlig for altid løse en af de største udfordringer, vi har til netværksarrangementer:

Hvordan ved jeg, hvem jeg skal gå hen til, når jeg kommer ind i et rum fyldt med mennesker, jeg ikke kender?

Og ikke mindst: Hvad skal jeg sige til dem?

Hvis ikke du har en syleskarp metode, så ender du med at vandre pseudobeskæftiget omkring, imens du tjekker din mail på mobilen og balancerer en skrøbelig (ofte tør!) blini med laks og rødløg.

Når du har læst dette indlæg, vil det aldrig ske for dig igen.

Hos BRO rådgiver vi om, hvordan du flytter mennesker, holdninger og produkter. Læs mere om vores arbejde med indflydelse.

De tre ting, du skal have styr på

Lad os lige begynde med en ret konservativ observation: De færreste går til netværksarrangementer for at stille sig over i hjørnet som den lille pige med svovlstikkerne.

De er der for at møde sådan nogen som dig. Men du kan optimere dine chancer for at komme vellykket i gang ved at bruge den enkle metode, som jeg har fra den britiske netværksspecialist Christopher Barrat.

Metoden sætter dig i stand til at vælge, hvem du skal tale med, på under ti sekunder.

Der er tre ting, du skal vide, for at kunne bruge teknikken: 1) Du skal kunne genkende forskellige grupperinger af mennesker, 2) du skal kunne genkende deres opstillinger, og 3) du skal kunne kende forskel på en kvinde og en mand. Nummer 3 regner vi med, at vores kvikke læsere har styr på, så her uddyber jeg de to første ting.

Lad os begynde med grupperingerne.

1) De fire grupperinger

Når du træder ind i et lokale fyldt med fremmede mennesker, vil de være fordelt i fire forskellige grupperinger:

 • Singler: står alene
 • 2’ere: står to sammen
 • 3’ere: står tre sammen
 • Flokdyr: står fire eller flere sammen.

2) Opstillingen

Den anden ting, du skal have styr på, er opstillingen.

2’ere, 3’ere og flokdyr kan stå på to måder. De kan være:

 • Åbne
 • Lukkede.

Når 2’ere står lukket, så står de lige over for hinanden. Når 3’ere står lukket, står de i en så stramt koreograferet trekant, at de ville gøre Pythagoras stolt.

Når 2’ere står åbent, står de derimod mere med siden til hinanden, ligesom 3’ere i højere grad står i en mere tilgængelig formation.

Hvis vi googler cocktailparty, kan vi hurtigt få sat nogle konkrete billeder på opstillingerne:

Åben 3'er

 

Åben 3'er

 

Åben 3'er

 

Åben 3'er

 

Åben 3'er

 

Åben 3'er

Hvem går jeg så hen til?

For at få det endelige svar er jeg lige nødt at knytte et par ord til de forskellige grupperinger.

Flokdyr er som sagt grupper af fire personer eller flere, der står sammen. Glem dem. Der er allerede for mange kokke, der står og fordærver hinandens blinis, og der er ikke brug for en til. Du kan ikke komme til orde, og skulle det lykkes, har du pludselig et helt publikum, og så er der for alvor pres på dig.

Singler, som står for sig selv, skal du også holde dig fra. Som Christopher Barrat fortalte mig, så er det farligt at lægge alle sine netværksæg i én kurv, hvis du rammer en person, du ikke har kemi med, ligesom han i en ledsætning vist også fik sagt, at der måske er en grund til, at de står alene …

2’ere, der står i par, skal du også lade være. I langt de fleste tilfælde er der nemlig tale om en af to situationer: Enten er det to venner eller kollegaer, som kender hinanden i forvejen, og derfor ikke vil være specielt åbne over for en tredjemand. Eller også er det en af dem, der fejlagtigt har opsøgt en single og nu hænger på vedkommende. Hvis du slutter dig til dem, vil den ene inden længe fordufte, og det vil være dig, der står tilbage og skal høre på, hvor intuitiv vedkommendes kat er.

Så er der 3’erne tilbage, og det er her, du skal lægge dit fokus. Mere præcist:

GÅ HEN TIL EN ÅBEN 3’ER MED EN KVINDE

Den åbne 3’er er din klart bedste mulighed. To er et par, tre er en gruppe. Der er ikke nogen intimitet, du forbryder dig på. Der er derimod en balance, som du kan hægte dig på, og der er tre muligheder for kemi, information og relevante emner.

Hvorfor skal der være en kvinde med?

Det skal der heller ikke. Men der skal være minimum en af det modsatte køn. Er du mand, skal der være en kvinde. Er du kvinde, skal der være en mand. Ifølge Christopher Barrat optimerer det gruppedynamikken, hvilket jeg godt selv kan genkende i praksis.

Hvorfor virker det?

Denne teknik, som jeg bruger hver eneste gang, jeg er til netværksarrangementer, virker af to årsager: For det første optimerer du dine chancer for at komme godt i gang med den åbne 3’er. De argumenter har du fået.

Men langt vigtigere virker den, fordi du ikke skal tænke. Du skal ikke forsøge at lave husmandsanalyser af, hvem der ser søde og inkluderende ud, eller hvem der ligner nogen, du kunne have kemi med. Lige så snart du gør det, så begynder usikkerheden at melde sig, og smartphonen begynder at krible i lommen.

Med denne teknik går du ind i rummet, scanner det på ti sekunder og finder din åbne 3’er. Ingen overvejelser, ingen bekymringer. Ingen analyser.

Og hvad siger du så til dem, når du kommer derhen? Det er let. Først spørger du: ’Må jeg stille mig her?’ Og derefter siger du ingenting, før du naturligt kan hægte dig på en diskussion.

VUPTI:

1. Scan rummet.
2. Find din åbne tre’er.
3. Sig: ‘Må jeg stille mig her?’

Om Morten Munster

Morten Sehested Münster

Partner - 40805108
Morten Sehested Münster er partner i BRO. Han arbejder med personlig indflydelse, content marketing og adfærdsdesign for kunder som FOA, IBM, ATP og flere danske kommuner. Morten er redaktør på BRO blog og forfatter til bogen 'Personlig Indflydelse'. Derudover holder Morten foredrag - især om content marketing og adfærdsdesign.

56 kommentarer til “Verdens bedste tip til at netværke med folk, du ikke kender

 1. Ha – jeg har også været til et arrangement med Christopher Barrat. Måske det samme som dig? Det var virkelig underholdende og effektfuldt. I pausen lige bagefter snakkede alle om åbne treere og så videre. En god regel som det dog også kræver mod at føre ud i livet. Det handler som du skriver om at træffe beslutningen allerede inden man træder ind ad døren.

  • Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:09 - Svar Author

   Vi har nok siddet lige ved siden af hinanden uden at vide det…

   Og ja, alle folk taler om teknikken bagefter. Det er umuligt ikke at se rummet på denne måde, når man har informationen.

 2. Måske det bare er mig, men jeg finder det meget underligt (ubehageligt), at skulle stille mig hen til 3 fremmede og sige “Må jeg stille mig her?”.

  • Er helt med på den åbne treér, men kan heller ikke lige se situationen, hvor man siger “må jeg stille mig her?”
   Vil dog alligevel prøve den næste gang 🙂

  • Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:10 - Svar Author

   Hey Michael. For mig der fungerer den helt fænomenalt, men det kræver naturligvis, at man leverer den sådan lidt henslængt. Hvis du gerne vil have alternativer, kan jeg virkelig anbefale vores blogindlæg om at bryde isen: https://www.bro-blog.dk/?p=2333

  • “Må jeg stille mig her?”

   Ja, hvorfor ikke spørge om det? Det er jo det naturligste i verden at spørge “Må jeg sætte mig her?”, før vi sætter os ved siden af nogen. Og i begge tilfælde “bryder vi ind” i en gruppe.

 3. Godt brøl! Mange er tingene er sikkert åbenbart for mange, men det er altid godt at få en aha-oplevlse.

  Jeg KAN altså ikke lade være med at sige … a2 + b2 = c2. Det er da en trekant, der er væsentlig mere åben end en retvinklet trekant. 😉

  • Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:11 - Svar Author

   Satans. Jeg vidste, at jeg skulle have holdt mig fra matematikken:) Jeg lægger mig fladt ned. Du har ret Alex.

  • Fik lige lyst til at “nørde tilbage”…:-)
   Pythagoras (a2+b2=c2) er ganske rigtigte en åben trekant, som du driller Morten Munster med…
   Men at skrive at den er mere åben end en retvinklet trekant giver ingen mening, da det netop er en retvinklet trekant …
   Den trekant jeg tror Morten ville have beskrevet er en ligesidede trekant, (alle tre vinkler er 60 grader) eller en spidsvinklet trekant (alle tre vinkler er under 90 grader)

   Ja, jeg ved det er fuldstændig off topic, og nørdet kommentar, men kunne ikke lade være med at smile d du skulle korrekse med Pythagoras og så selv havde fejl i fakta…..

   Bortset fra det en god blog… 🙂

  • Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:12 - Svar Author

   Tak Vadskaer – jeg skal huske at kreditere min kollega Henrik for at have hjulpet med dem. Vi har haft en fest over opgaven:)

 4. Tak for godt indlæg. Godt tip at undgå 2’ere og søge mod 3’ere.

  @Michael: jeg tror også, at jeg ville føle mig tåbelig ved at spørge, om jeg måtte stille mig ved dem (tænk, hvis de sagde nej ;).
  Man kan spørge en af dem om noget – fx ‘hvad laver du til daglig/når du ikke er her?’, ‘hvilken virksomhed kommer du fra?’ osv.

  Totalt banalt – men det virker og er en god åbning for de fleste.

 5. Aj lækkert…hvad hvis de står 7 sammen i en krog ? og 9 midt ude på gulvet ? 4 af de 9 spiser små appetizers og 3 gumler på en lille frikadelle ….? og jeg er vegetar…hvad gør jeg så ?

 6. Genialt simpelt. Lige nu kan jeg ikke forestille mig, at det ikke virker !
  Jeg mig til at teste metoden i det virkelige liv.

  @Michael: Jeg tror kun det det bliver underligt, hvis de siger “Nej” !

 7. Interessant indlæg og noget jeg vil prøve til næste netværksarrangementet.
  Men jeg er også meget skeptisk for den med “må jeg stille mig her”. Det lyder underligt.
  Har du nogle erfaringer med lige netop denne sætning?

  Jeg synes det ville give mere mening og samtidigt være nemmere for en person at starte ud med et spørgsmål (selvfølgelig uden at afbryde).

  Kristi Hedges, Amerikansk kommunikations ekspert, har skrevet en ret interessant artikel om icebreakers til netværksarrangementer (http://goo.gl/xc2A2C)

  Hun forslår bl.a. at man kan starte med at spørge om råd, hvilket jeg synes er en nem god start på samtalen uden at det skal være akavet. Generelt det at stille spørgsmål synes jeg er en god kick-starter, så man spiller bolden over til den anden part og kan bruge tiden til at scanne og finde ud af hvilke type personer man er kommet i kontakt med.

  • Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:17 - Svar Author

   Endelig gør det Adil. Det er i virkeligheden at det skal stå sin test.

   Og tak for uddybningen – gode ideer. Min oplevelse er, at det kan være akavet at begynde med et spørgsmål, men det varierer nok fra person til person.

 8. Eva Schiermacher 7. november 2013 kl. 13:10 - Svar

  Det skulle jeg jo have vidst i går 🙂
  Tak for et et godt og brugbart gå-hjem-møde – om at flytte andre.
  I dag er der så (rigtig) sjov og interessant information om at flytte sig selv – det rigtige sted hen 😉

 9. Haha. Helt enig med Hr. Vadskær. Fremragende billedekommentarer, og det må have været en fest (omend hård) at finde billederne og identificere gruppedynamikkerne. Specielt kommentaren om “datidens smartphonefælde: Intensiv druk” er klasse :).

  Gode tips og fede overvejelser. Tak for indlæg.

  • Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:20 - Svar Author

   Selv tak Jacob – og tak for kommentaren. Som jeg også skrev til Vadskaer, så skal jeg huske at kreditere min kollega Henrik for at have lavet dem sammen med mig. Og du har helt ret. Det var pissesjovt:)

 10. Tak for det indlæg! Jeg tror tit at jeg er en af singlerne, fordi mit jydesind ikke vil afbryde, møver mig frem eller på anden måde være i vejen. Men for sivan hvis de andre er der for at snakke, vil de vil også snakke med mig? Mine netværks-nosser er vokset en smule af dette indlæg, og tusind tak for det 🙂

 11. Morten Munster 8. november 2013 kl. 09:21 - Svar Author

  Hej Sisse. Netværksnosser er et rigtig godt ord. Skal nok bruges med omtanke:)

  Men jeg har det på præcis samme måde som dig efter jeg fik teknikken.

  God weekend.

 12. Bare lige så vi får matematikken på plads, så elskede pythagoras den retvinklede trekant, som må anses for en god indgangsvinkel for 4. mand ;-). undgå dem der står i en spidsvinklet trekant, opsøg dem i ret/stump vinkel.

  • Ja, jeg har allerede måtte bøje for mig for min mangel på matematisk indsigt:) og jeg gør det gerne igen. Man vil nødigt have Pythagoras og alle hans følgere på ryggen. Så meget relevant indvending.

 13. Et godt og konstruktivt indlæg. Det er rart at få sat så konkrete ord på alle de ting, man måske fornemmer ved sådan nogle lejligheder, men ikke lige intuitivt (modsat den ovennævnte kat) kan pejle sig ind på selv.
  Det forekommer mig til gengæld trist, at der hersker en så skarpt opdelt opfattelse af køn (og kønsroller?), at det skulle være nødvendigt at tage med i betragtning i denne sammenhæng. Det er, mener jeg, er at komme arkaiske kasser ned i det sociale rum. Ligger der virkelig så meget i vores kromosomer, at det har afgørende indflydelse på gruppedynamikken? Eller er det et udtryk for frygt for at lægge traditionelle kønsroller fra sig?

  • Hej Maurits

   Tak for den gode feedback på indlægget.

   Hvad angår din udfordring på det med kønnet, vil jeg egentlig blot sige, at jeg i praksis kan genkende, at det fungerer godt. Men i samme åndedrag vil jeg dog sige, at jeg tror, det er en del formlen i høj grad, fordi det gør det endnu sværere at fryse, hvis man ser en masse åbne treere i et lokale. Hvis man skal finde en med det modsatte køn i kombinationen, så bliver det endnu lettere at vælge.

 14. Claus Michael Schmidt 8. november 2013 kl. 20:41 - Svar

  Herlige vinkler på et – trods alt – svært emne.
  Og hvornår har vi sidst selv sagt nej til en kommende bekendt, der gerne vil slutte sig til os? Nej, vel…

 15. Meget interessant! Den skal straks afprøves!

  Men jeg synes dog ikke helt at den åbne 2’ere bliver nok nævnt. En åben 2’ere kan jo sagtens bestå af to kollegaer, der bare tilfældigvis er til samme møde, og følges for at de “skal” – eller for at det er rarest at ikke stå alene.

  Eller er sandsynligheden for dét scenarie bare alt for lille for at man skal tørre at tage chancen? (i sær når jeg ikke selv er en af de to 🙂 )

  • Godt at høre Helena. Deg er jo i praksis, at den må stå sin test. Og det kan godt være, at den åbne to’er er undervurderet, men jeg synes stadig, at den er satset. Synes netop ikke, det er rart at komme over til to for så at finde ud af, at de faktisk er kollegaer. Men igen: Vi må jo prøve os frem.

 16. ”Må jeg stille mig her!” Jeg vil give folk ret i at, det kan lyde mærkeligt – men det virker, det må jeg skriver under på.

  Tak for godt indlæg.

 17. ”Må jeg stille mig her!” Jeg vil give folk ret i at, det kan lyde mærkeligt – men det virker, det må jeg skriver under på. Og i forhold til grupperinger er den genial!

  Tak for godt indlæg.

 18. Pudsigt, jeg har netop læst et US indlæg, der lovpriste 2’eren. men go’ artikel og så er vi jo allesammen forskellige 😉
  Iøvrigt ser jeg en spændende udfordring i at finde ud af hvordan “Min oplevelse er, at det kan være akavet at begynde med et spørgsmål.” og “Må jeg stille mig her?” kan hænge sammen…

 19. Tak for et godt og meget enkelt tip. Finder det ikke altid lige let at vælge hvem man skal opsøge så dette vil blive afprøvet snarest.

 20. Supergodt indlæg Morten.
  Er man en fræk netværker og kender lidt til mekanismerne, ved man at en åben 3’er bliver til en lukket 4’er på kort tid. Uanset hensigt og uanset hvordan man spørger sig ind til samtalen.
  Derimod er en åben 2’er som bliver til en åben 3’er, som regel mere spændende og indbringende.
  En åben 2’er kan tolkes som 2 singler som gerne vil imødekomme en 3’er til åben dialog for at skabe den lukkede 4’er. Man skal dog være lidt fræk…
  Ja, mange tal, men ikke desto mindre er det min erfaring at en imødekommende konversation med en åben 2’er gavner mere dialogmæssigt på sigt, mod målet… en lukket 4’er.
  Mvh Morten

 21. Pingback: Gå efter en åben 3'er med minimum én af det modsatte køn - AZENA

 22. Pingback: Gør kontakter til relationer og skab værdifuldt netværk

 23. Skrevet for personer der ikke kan holde ud a t være i lokale med sig selv.
  Langt de fleste deltagere i eksterne møder og konferencer vil bruge et par minutter på at gå rundt og afsøge rummet, kort hilse på et par enkelte deltage for så at indlede en egentlig samtale.
  Prøv ikke at virke desperat.

 24. Pingback: Networking for nybegyndere der hader det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *