3 enkle metoder til at skrive som Hemingway

Engang blev Ernest Hemingway udfordret til at skrive en historie på 6 ord. Her var hans svar:

For sale: Baby shoes, never worn.’

I de 6 ord ligger en hel roman gemt. Tragik, følelser og handling. Barnløshed, gråd og ar på sjælen.

Den ’Hemingwayske’ skriveteknik
Hemingway kunne som ingen anden skrive klart, kort og koncis prosa. Uden at give køb på kompleksitet og personlighed. Han gjorde det ved at skrive ind til benet. Skrive tekster uden fedt og omveje.

Hvis du mestrer denne disciplin, vil du få sprødere tekster, der strømliner dit kommunikative ansigt udadtil og får læsere til at gøre det, du vil have dem til. At læse. Så derfor får du her tre metoder, som tekstforfattere bruger, når de skal skrive mere ’Hemingwaysk’.

1. Fjern djævleord
Begynd med at fjerne ligegyldige gradueringer – også kaldet djævleord. Djævleord er ligegyldige nuanceringer og formuleringer, som ikke bidrager til fremdriften af en klar sætning. Fyldord og gradbøjninger udvander dine pointer. Og ofte vil din læser alligevel aldrig fange, hvad du præcist mener med disse nuancer. Djævleord er fx ord som ‘mange’, ‘meget’, ‘virkelig’ og ‘hele’. Men det kan også være hele sætninger. 

 • Det er et virkeligt driftsikkert system, der giver særdeles mærkbare resultater.
 • Produktets overordnede mål er aktivering af mange forskellige interessenter, der kan fungere som omdrejningspunkt, så kunderne køber mere.
 • Ud i den store verden.

Som redaktør ved jeg, at alle tekster kan blive 10-20 procent kortere ved blot at fjerne djævleord. Og denne øvelse vil fremelske væsentlige elementer som kant, følelse og personlighed i din tekst.

2. Overhold 8-ords-reglen
Tekstforfattere er ofte underkastet det, man kalder 8-ords-reglen. Reglen dikterer, at ingen budskaber må fylde mere end otte ord. Reglen opstod i sin tid i forbindelse med ’out-door-reklamer’, som man kender fra fx busstoppesteder. Her skal man som billist eller passager i bussen kunne nå at afkode reklamen i forbifarten. Det kræver, at budskabet er kort.

Det er faktisk en rigtig effektiv skriveøvelse, jeg ofte bruger. Tag et hvilket som helst afsnit, og tving dig selv til at skære det ned til 8 ord. Læn dig tilbage, og se, hvordan øvelsen pludselig får dit kernebudskab til at trone frem i teksten.

Eller som Hemingway ville have skrevet:

Det er faktisk en rigtig effektiv skriveøvelse, jeg ofte bruger. Tag et hvilket som helst afsnit, og tving dig selv til at skære det ned til 8 ord.  Læn dig tilbage, og se, hvordan øvelsen pludselig får dit kernebudskab til at tone frem i teksten.

Pointen er følgende:

Alle ord skal kæmpe for deres plads i sætningen.

Når du bruger 8-ords-reglen, så tager du kritisk stilling til de konkrete byggesten, du skal bruge til at engagere og konvertere.

3. Rediger. Rediger. Rediger.
Eller rettere sagt: Skær, skær, skær. Her er tre konkrete råd, som jeg bruger ni ud af ti gange, når jeg skal redigere min kollegaers tekster (jeg har naturligvis ikke selv brug for dem):

 • Fjern første afsnit
  De fleste skribenter skal lige skrive sig varme, inden de kommer til pointen. Det betyder ofte, at det første afsnit er uskarpt eller overflødigt. Fjern det.
 • Fjern rygdækninger
  En rygdækning er en faglig begrundelse for, hvornår et udsagn ikke holder stik. Det er, når man som afsender har brug for at tage forbehold for sine pointer og sige: ”Nu er det jo ikke altid, at man skal fjerne første afsnit”. Fjern dem. De suger livet og spændingen ud af dine tekster, og du har brug for at provokere for at få kommentarer og sætte noget på spil i dine tekster.
 • Fjern alt det, der ikke ligner en elefant
  At skrive fokuseret og uden omsvøb er ligesom at lave en skulptur af en elefant: Fjern alt det, der ikke ligner en elefant. Det betyder i praksis, at du fjerner alt, der ikke understøtter dit hovedbudskab.

Fjern djævleord. Brug 8-ordsreglen. Rediger. Så bliver du næsten ligeså skarp som Hemingway.

Jeg har oprindeligt skrevet dette indlæg til Danmarks førende blog om online markedsføring Hecata.dk

Om Morten Munster

Morten Sehested Münster

Partner - 40805108
Morten Sehested Münster er partner i BRO. Han arbejder med personlig indflydelse, content marketing og adfærdsdesign for kunder som FOA, IBM, ATP og flere danske kommuner. Morten er redaktør på BRO blog og forfatter til bogen 'Personlig Indflydelse'. Derudover holder Morten foredrag - især om content marketing og adfærdsdesign.

41 kommentarer til “3 enkle metoder til at skrive som Hemingway

 1. Godt indlæg – men svært at leve op til i praksis. Det minder mig om et berømt citat fra Winston Churchill. Han indledte et brev til en god ven med denne sætning: “Undskyld at jeg ikke har tid til at gøre det kort” 🙂

 2. Den sidste “8-ords-sætning” følger ikke “8-ords-reglen”. Man kunne fjerne “til at trone” og eventuelt “teksten” for at få den under de otte ord. 😉

 3. Super inspirerende, tak! Og må jeg foreslå:

  Fjern djævleord. Brug 8-ordsreglen. Rediger. Så bliver du skarp som Hemingway. 🙂

 4. Meget effektivt og værd at have i baghovedet.
  Uden nødvendigvis altid at efterleve princippet helt.
  Jeg må forhåbentlig gerne citere et afsnit fra indlægget på min egen blog, hvis jeg angiver kilden?

 5. Pinligt at quote Hemingway forkert i denne forbindelse – den korrekte korte historie var som følger: “For sale: Baby shoes, never worn.”

 6. Hej alle sammen – mange tak for alle de positive kommentarer. Og tak for alle forslagene til, hvordan jeg kan tage min egen medicin:)

  @Stine: Jeg er da helt enig. Det bliver rettet, og så har jeg vist en høne at plukke med min dansklærer på Uni…

 7. Hej Morten. Dejligt og yderst brugbart indlæg. Som stor Hemmingwayfan fik du virkelig min opmærksomhed allerede i overskriften. Og hvor er det dog sandt (og mega svært at leve op til i praksis, når man eeeelsker ord og som Churchill ikke altid har tid til at beskære bagefter).

 8. @Helle: Tak for den positive feedback – hvis du vidste, hvor meget jeg allerede har fjernet, inden vi publicerede. Man kan jo blive ved…:) Og det er vel også pointen. Især hvis man er ordrig, som du og jeg.

  • Jag är ingen Turkietexpert men har tillräckligt med kunskap för att skriva om ämnet.Jag tycker det är jätte bra att Ingmar Karlsson och andra deltar i debatten men det är samtidigt viktigt att de inte stÃ¥r oemotsagda eftersom att de har en tendens att skönmÃ¥la den turkiska demokratiprocessen.Allt gott

 9. sejt indlæg, vedkommende lærerigt og altid en fornøjelse!
  dog 2 ting:
  * jeg har noget med 8-taller & ottetaller …
  * Fjern djævleord. Brug 8-ordsreglen. Rediger. Så bliver du næsten ligeså skarp (som Hemmingway er vel overflødigt?)

 10. Maj-Britt Kent Hansen 29. november 2012 kl. 12:45 - Svar

  Udmærket idé at fjerne de overflødige ord – men husk også at læse korrektur (få andre til det). Jeg vil ikke sætte røde streger i din tekst, men dog spørge dig, om du mener, at det hedder “trone frem”? Jeg mener, at man normalt taler om, at noget “toner frem”.

 11. @Maj-Britt. Jeg har selvfølgelig fået læst korrektur på teksten. Og jeg kunne aldrig finde på at gøre det selv. Hvad angår formuleringen, så tror jeg, du har ret. Derfor har jeg rettet den.

 12. Pingback: Jeg har vist vidst hele tiden, at det ikke altid hedder jeg « Hos Mommer

 13. Hej Jakob

  Alt er godt her:)

  Jeg er ikke sikker på, at jeg fortstår din kommentar hele vejen igennem, men dejligt at høre fra dig.

 14. Pingback: Hvis du undrede dig over hvad din lokale kattedame lavede før hun blev kattedame | DINES the INFOTAINER

 15. Pingback: Skriv som Hemingway ~ Skriv for livet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *