Crash course til den nye retskrivningsordbog

I morgen den 9. november udkommer Retskrivningsordbogens 4. udgave, og du vil ikke risikere at komme til at stave forkert, vel? Her får du derfor et crash course til den opdaterede bibel.

Husk også, vi holder workshops om retskrivning og skriftlig formdling. Læs mere om vores arbejde med tekst.

1. Godt nyt for studerende og dyr
Klar, parat, start! Fra nu af må du gerne skrive ’akvarie’, ’gymnasie’ eller for den sags skyld ’delfinarie’. Der er tilføjet hele 40 ‘ium-ord’ til listen over ord, der nu valgfrit kan skrives med endelsen ’-ium’ eller ’-ie’. Pas dog på, når du udbreder dig om det periodiske system. Det hedder fx stadig ’helium’ og ’plutonium’.

2. Bindestregerne bliver mindre rigide
Feinschmeckere vil vide, at det i de gode gamle dage hed et ’væg til væg-tæppe’. Men for alle andre bliver det nu lidt nemmere at være til, for du må fremover også gerne skrive ’væg-til-væg-tæppe’. Hvis du har kolleger, der himler over dette knæfald for pøblen, kan du måske aflede dem ved at fortælle, at vi nu strømliner vores regler med Norge og Sverige.

3. Store bogstaver genvinder terræn
Der er folk her i BRO, der har brugt 10 år af deres liv på at undervise i dansk retskrivning og lære kursister landet over, at de skal skrive ’it’ og ikke ’IT’. Det er alt sammen spildt arbejde, for nu er det blevet valgfrit – sammen med andre såkaldte ’initialforkortelser, der er appellativer’. Du behøver ikke forstå det begreb; du kan bare gå amok og skrive ’SMS’, ’wc’, ’ID’, ’bh’ og ’TV’ i en pærevælling. Og hverken Retskrivningsordbogen eller BROs korrekturguruer vil dømme dig. Vi har heldigvis nye regler at håndhæve.

4. Gamle valgfriheder bliver til regler
Verden bliver fx et mere konservativt sted med den nye udgivelse. Kreative staveformer som
bl.a. ’jogurt’ og ’Svejts’, der fik korrekturlæsernes hjerter til at banke lidt stærkere, er nemlig aldrig rigtig slået igennem i den brede danske befolkning, og nu er det endegyldigt slut med disse friske alternativer. Så vis staveformerne en sidste ære, og skynd dig at bruge dem, før dine kolleger lærer, at det har været rigtigt, men at det nu er forkert.

5. Indenfor/inden for bliver valgfri
Om man bruger formen ’indenfor’ eller ’inden for’, har ingen anden effekt end at demonstrere skribentens evne til at skelne mellem grammatiske funktioner. Og det skal vi da være de første til at støtte. Men for den praktiske sprogbruger er det nu valgfrit, om man vil skrive 28 former af typen inden for/uden om/bag ved i ét eller to ord.

6. Apostroffen bliver mere eksklusiv
Vi vil til gengæld komme efter dig, hvis du er for rundhåndet med apostrofferne, når du bøjer fremmedord. Fra i morgen er det strengt forbudt at skrive fx ‘succes’en’, ‘cognac’en’ eller ‘metier’en’. Det kan godt være, det er fornemme ord, men de skal ikke længere have særbehandling. I alt er der 117 ord, som nu skal følge det helt ’almindelige bøjningsmønster’ og uceremonielt får smækket ’en’ i enden, fx ’succesen’, ’cognacen’, metieren’.

7. Mindeord for udgåede ord – og velkommen til de nye
Vi må desværre meddele, at ord som ’hulkort’ er afgået ved døden. Du kan heldigvis stadig udtrykke dig ved at bruge det moderne udtryk ’EDB’ (som nu gerne må skrives med stort). Derudover har hverken ord som ‘pampusse’ eller ‘hårsigte’ overlevet i 2012-udgaven. Det skal dog ikke forhindre dig i at bruge ordene (hvis du altså kan). Med den nye retskrivningsordbog er der heldigvis også blevet plads til nye ord og vendinger. Det er fx blevet officielt muligt at fucke både af og op. Og en ’tablet’ er ikke længere kun en pille, men nu også en ’trykfølsom computer’.

8. Og sidst men ikke mindst…
Husk at tilmelde dig bloggen, så får du nemlig vores e-bog om sproglige dødssynder. Vi sender alle vores abonnenter en opdateret version i næste uge.

Og hvis du er endnu mere opsat på at lære reglerne og undgå fejlene, så send mig en mail på anneriber@bro-kommunikation.dk Vi er for tiden rundt i landet for at holde foredrag og kurser om de nye retskrivningsregler  – og vi kommer også gerne forbi dig.

23 kommentarer til “Crash course til den nye retskrivningsordbog

 1. eksorbitant sejt fremlagt!
  jeg har læst et sted, at dobbeltformerne nok kun er midlertidige … ka’ det be-/afkræftes?

 2. Fin intro til RO 2012. En hel del nyt at huske på og særligt den med apostroffer må jeg modvilligt sluge:-) Hvad så med “pc’en” – er det nu “pcen”?

 3. Tak for kort og overskuelig opsummering af de nye retskrivningsregler. Godt skrevet. Både fantastisk og skræmmende. Med et henrykt YES-udbrud ud for kun to af de nævnte syv nye regler kommer man nemt til både at føle sig gammel, overflødig og en lille smule irritabel… 😉

 4. Mette Bruus Hansen 8. november 2012 kl. 14:37 - Svar

  Jeg skulle hilse jer alle fra Anne og sige mange tak for roserne 🙂

  Maria – der er ikke noget, der tyder på, at der skulle være ændret på ‘i dag’. Men det bliver dødspændende at se i morgen!

  Dorthe – vi må lige høre Sprognævnet ad om de dobbeltformer, men tror, de har lidt for travlt nu op til den store dag i morgen. Dsn.dk er i hvert fald helt nede….

  Mette – mit bud er, at det stadig kommer til at være ‘pc’en’ – det andet bliver da helt umuligt! Lad os se i morgen…

 5. Af hjertet tak 🙂
  Jeg er heldigvis ved at lande efter at have været godt oppe at køre over tidernes forfald. Din fremlæggelse af ændringerne har gjort sit til at lette overgangen til den nye sprogfremtid.

 6. Tak! Hvordan med pc, WC, EDB og it i samme sætning/tekst? Tænker det vil klæde en tekst at være konsekvent, så sætningen er: Har du din pc med på wc? Eller har du din PC med på WC?

 7. Anne Riber Jarvad 8. november 2012 kl. 21:50 - Svar

  @Conny: Selv tak, det glæder mig at høre:-).

  @Stina: Selv tak og ja, konsekvens klæder altid en tekst. Men fra i morgen kan jeg ikke – med Retskrivningsordbogen i hånden – komme efter dem, der går på wc med en PC.

 8. Hej Anne.
  Tak for et godt panel-arrangement sidste fredag – og for en fin intro til de nye staveformer og ord.
  Spændende at ‘tablet’ nu er kommet med i skikkelse af den håndholdte computer. Synes dog at det giver nogle udfordringer i de forskellige former, eks. flertal. Hedder det tabletten i begge tilfælde, eller staves computeren ‘tablet’en’? De udtales jo i hvert fald forskelligt…
  Og hvad med dén specifikke tablet, som laves af Apple? Bliver den i flertal til iPad’erne, eller iPadderne? Sidstnævnte giver på skrift associationer til frøer og lignende artsfæller – og udtalt mundtligt med engelsk tonation får flertalsformen jo nærmest en lidt lummer klang! 🙂
  Glæder mig til at følge udviklingen på dette område – med god hjælp fra jer og andre begavede brugere af sproget her på bloggen.

 9. Lækker gennemgang. Tak for det! Jeg skal lige sluge et par kameler, men grundlæggende bliver det da hurtigere at lave korrektur, når der lægges op til så fleksible stavemåder…selvom jeg altså ikke er specielt begejstret med den slags fleksibilitet. ;o)

  Og så lige en opfordring: Kunne Bro Kommunikation ikke stå i spidsen for et korstog mod danskernes generelle misbrug af apostrofer i ejefald? “Ole’s Pølser”, “Hanne’s frisør” – eksemplerne er mange, og problemet synes at vokse. Selv i dagbladene. Eller er det bare mig, der ikke har fulgt med i udviklingen og faktisk selv skriver det forkert? I så fald må I gerne lige korrigere mig. ;o)

 10. Henrik H. Poulsen 9. november 2012 kl. 12:55 - Svar

  @Niels G.: Tak for en sjov kommentar (og problematik) omkring iPadder og iPatter. Men der er flere muligheder for at blive forvirret – se fx her: http://alturl.com/293xe

  @Anja Ravn: AMEN! Ejefaldsapostrofferne er en af de ting, der kan hidse mig mest op på dette område. Derfor er jeg også særligt glad for punkt 6 i dette indlæg 

 11. Har desværre ikke fulgt så godt med – spørger derfor om der er nye regler for brugen af tiltaleformen jer – lille eller stort begyndelsesbogstav?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *