Ledelse forklaret på 3 minutter (det handler om dans)

Du er kun en leder, hvis der er nogen, der gider følge dig.

Og så er det faktisk ligegyldigt, om du skal få 2.000 ansatte til at blive mere effektive, eller du vil have dine tre kolleger på kontoret til at spare på printerpapiret. Princippet er det samme.

Hvordan får du folk til at følge dig? Se det er det gode spørgsmål – og det lettere overraskende svar er: Dans! Se lige denne fantastiske video. Den tager kun tre minutter og vil give dig et nyt perspektiv på, hvad det vil sige at lede andre.

Hvad man kan bruge flere år på at lære andre (og sig selv), er så smukt iscenesat i denne video. Eksemplet viser nemlig et helt grundlæggende element ved ledelse: Det handler ikke om dig og de ordrer, du udsteder, men om hvordan du får andre til frivilligt at følge dig. Denne distinktion er let at forstå i teorien, men særdeles svær i praksis.

Lad os lige tage højdepunkterne fra videoen.

Gå forrest
Du skal først og fremmest turde skille dig ud, selvom det er svært eller pinligt. Du skal gå forrest og udleve organisationens strategi ved selv at forbedre din tidsstyring, selv at udfordre dine indgroede og begrænsende tankemønstre eller ved selv at printe på begge sider af papiret. På management-sprog kaldet ’Walk the talk’.

Plej din første fan
Første gennembrud er, når du får en ’fan’ – en, som følger dit eksempel og viser det offentligt. For dem, der ser på, sker der her en lille psykologisk blåstempling af dit projekt, for de kan se, at du ikke er helt sindssyg, når der er en anden, der følger trop.

Når du får denne første fan, så sørg for at give ham eller hende masser af positiv opmærksomhed, så vedkommende holder ved. I hverdagen giver det dig til gengæld mulighed for at slippe grebet en smule og fejre den adfærd, du efterspørger, frem for kun at prædike om den i en PowerPoint-præsentation.

Sæt fokus på sagen
Når de næste, eventyrlyste medarbejdere kommer til, så sørg for, at de samarbejder med den første – ikke dig. På den måde signalerer du, at det ikke handler om dig som person, men om gruppen og ’sagen’. Nu er I på en mission frem for kun at snakke om den.

Og som bonus får du uddelegeret styringen af projektet, så det ikke står og falder med din tilstedeværelse. I ejer det alle sammen, og din travlhed accelererer ikke proportionelt med antallet af dine projekter. En af lederens største udfordringer.

Frigør dig af driften
Hvis du er dygtig, bliver din gruppe af ’fans’ på et tidspunkt så stor, at den når en kritisk masse. På dette stadie vil folk nemlig begynde at følge efter helt af sig selv, fordi det først bliver ufarligt at være med – og siden hen ligefrem pinligt ikke at være det.

Måske man bliver hængt ud, hvis man fråser med toneren eller sløser med sine deadlines? Det, der før var nyt og irriterende, er nu blevet den nye normtilstand.

Alle danser (efter din pibe), men kun fordi du satte kræfterne ind på at få folk til at følge dig frem for at dirigere dem.

Om Helle Bro

Helle Bro

Direktør - 40805100
Helle er direktør i bro. Hun arbejder med strategi-, team- og ledelsesudvikling i store danske og internationale virksomheder. Helle fungerer desuden som sparringspartner og rådgiver for executives. Helle afholder blandt andet Walk the Talk i Spanien, hvor teamudvikling sker i foreningen mellem fysiske og mentale udfordringer i smukke og inspirerende omgivelser.

11 kommentarer til “Ledelse forklaret på 3 minutter (det handler om dans)

 1. Jeg er enig med Kristian, og fin kobling du laver til ledelsesgangen. Men svært at efterleve i praksis, må jeg erkende.

 2. Som leder oplever jeg at belønningen med at kunne frigøre sig fra driften er det hårde arbejde værd. Men det kræver et godt forarbejde.

 3. Flemming Poulsen 19. januar 2012 kl. 12:10 - Svar

  Fin video og budskab, men kommunikationsmæssigt vil jeg anbefale en anden video på ted.com med Derek Sivers, der hedder ‘weird or just different’. Den har jeg brugt med succes – især i forbindelse med ledelse af forandrings- og innovationsprojekter, hvor det er givtigt at man kan se sagen fra en anden vinkel.

 4. Kære alle – tak for kommentarerne.

  @Kristian – fedt, at du kan lide filmen. Jeg synes også, den viser det så klart og enkelt.
  @ Martin, du har ret, det er bestemt nemmere sagt end gjort. Men som med dans er det også med ledelse: Øvelse gør forhåbentlig mester.
  @Torbjørn – nemlig!
  @Flemming – tak for linket, det er en virkelig god film, som jeg ikke havde set før.

 5. Fed vinkel. Samtidig synes jeg også bare, at min erfaring er, at der faktisk er nogle der bedst kan lide at blive dirigeret. Altså trygheden i faktisk ikke at være involveret.

 6. @Matthias: Dejlig nuance, du sætter på. Jeg er enig og kender selv problemstillingen. Min vinkel er dog den samme: Man kan godt være tydelig i sin ledelse, men samtidig basere det på, at folk følger en frem for, at man dirigerer dem et sted hen, de ikke er motiveret for.

  @Katja: Jeg er sjovt nok helt enig med dig:)

  Annette: ‘Så enkelt og så svært’. Det er nemlig udfordringen her. Og så må man tage hatten af for Sivers. At forklare noget så komplekst på under tre minutter er noget af en bedrift. Også selvom det naturligvis ikke kan favne hele disciplinen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *