Bryd isen: Snedige strategier til din næste reception

Lige så effektive receptioner kan være til at skabe netværk og bygge relationer; lige så nervepirrende er de for rigtig mange mennesker. Læs vores bud på 5 receptionsstrategier, og tag trygt af sted til din næste reception.

Det bør du da skrive noget om på BRO-Blog
For nylig grillede jeg med nogle gamle studiekammerater og i løbet af aftenen kom vi til at tale om receptioner – eller snarere angsten for receptioner: Tænk, hvis der ikke er nogen, der taler med en, hvis man ikke har noget intelligent at sige, eller hvis man kløjs i kanapeerne, champagnen og vejrudsigterne.

Vi blev hurtigt enige om, at man burde kunne få en vejledning. Det er jo en kommunikationsdisciplin som så mange andre. Og de andre kastede fluks bolden i min retning: “Det bør du da skrive noget om på BRO-Bloggen, Tanja”.

Jeg besluttede at gribe den. Derfor kommer her et bud på 5 forskellige receptionsstrategier og en håndfuld klassiske emner, der altid virker.

1. Klassikeren
Først og fremmest er der den helt klassiske strategi. Her tager man genren alvorligt og taler om maden, om anledningen, om firmaet, om vejret, om hvad som helst. Kunsten her er dels at have et par emner i baghånden, dels at turde det banale.

Tre klassiske indgangsreplikker

 • ”Har du smagt osten? Den er virkelig god…”
 • ”Det er ellers nogle lækre lokaler…”
 • ”Må jeg spørge om noget personligt? Hvor bliver du klippet? …”

Når først du har kontakt, skal substansen nok komme. Og hvis den ikke kommer af sig selv, kan du altid gå over til den mere klodsede: ”men jeg har slet ikke hørt… hvordan er det egentlig, du hører til her?”

2. Snigeren
Denne tilgang er ikke en, man typisk bryster sig af. Ikke desto mindre ses den ofte i aktion. Snigeren er den defensive strategi for dig, der føler dig helt i vejen, når du henvender dig til fremmede. Bruger man sniger-strategien, udser man sig en gruppe, der allerede taler sammen og stiller sig så tæt på, at det næsten er upassende. Gennem tilfældig øjenkontakt signalerer man forsigtigt, at man lytter med, og efter et stykke tid griner man måske ligefrem sammen med dem. Herfra kan man være så heldig at blive inviteret inden for i samtalen – ellers må man invitere sig selv.

Bruger man denne strategi, er den store udfordring at vælge den rigtige gruppe. Selvom man gerne vil tale med nogle, der ser ud til at more sig, er det som regel lettest at blive lukket ind i grupper, der ikke kender hinanden så godt.

Endelig skal man være opmærksom på, at selvom snigeren måske ikke er så offensiv, så forpligter den. Har man først signaleret, at man lytter, må man også før eller siden melde sig ind i samtalen. Alt andet bliver for mærkeligt.

Tre potentielle selvinvitationer

 • ”Jeg lytter lige med, ikk…?”
 • ”Undskyld, jeg kunne ikke undgå at høre, hvad I taler om, og jeg tænker …”
 • ”Ham kender jeg godt, ham har jeg engang …”

Folk skal nok lukke dig inden for i samtalen, for de ved lige præcis, hvordan du har det; de har stået der selv.

3. Den lettere klodsede, men meget skridsikre
Her dropper man alle ambitioner om intelligent small-talk og lægger i stedet svesken på disken: ”Nå, hvor kommer du så fra?” Det føles måske ikke elegant, men det er faktisk en udmærket strategi. I er der alle for det samme, så hvorfor ikke være ligefrem og komme til sagens kerne: Hvem er du, og hvem er jeg, og kunne vi være interessante for hinandens netværk?

De fleste mennesker kan svare på, hvem de kender, og derfor er denne strategi ualmindelig skridsikker. Den eneste faldgrube er, hvis du egentlig bør kende din samtalepartner. Det kan godt blive pinligt.

Tre oplagte klodsede indgangsreplikker:

 • ”Nå, hvem kender du så her?”
 • ”Hvor kommer du fra?”
 • ”Hvad arbejder du med?”

Fra de indledende opklarende spørgsmål om hvor folk hører til, kan du spørge til deres arbejde og fortælle om dit eget. Det kan næsten ikke gå galt.

4. Den ironisk distancerede
Dette er tilgangen for dig, der gerne vil fremstå med kant. Her ’går man meta’ – det vil sige, man taler om genren i stedet for at tale i genren. Fordelen ved denne tilgang er helt klart det underholdende element.

At være ironisk distanceret har dog sine ulemper. For det første kan man komme til at fremstå arrogant, og for det andet kan man komme til at lave så meget sjov med det at netværke, at det bliver svært at dreje samtalen til noget oprigtigt.

Tre oplagte ironiske indgangsreplikker

 • ”Kommer du tit her?”
 • ”Kan du både holde en tallerken og et glas og tygge og tale?”
 • ”Har du fem gode ideer til en indgangsreplik – jeg er ved at øve mig i at netværke?”

5. Den afventende
Sidst, men ikke mindst er der den afventende strategi: Ganske enkelt ikke at gøre noget. Den er hverken skridsikker eller handlekraftig, men den er bestemt en mulighed. Her får man sig lidt at spise og lidt at drikke… og så står man. Før eller siden vil der med meget stor sandsynlighed komme en forbi, som indleder en samtale.

Kunsten ved denne strategi er at vente rigtigt. Man skal stille sig et sted, hvor man er synlig og har udsigt til mange. Man skal være til stede ved fx at se sig aktivt omkring. Og man skal invitere til samtale fx ved at smile og undgå de korslagte arme og hænderne i lommerne.

Denne strategi er måske nok defensiv, men kan alligevel synes angstprovokerende. Man udstiller, at man ikke kender nogle, og man risikerer, at ingen kommer hen til en. Samtidig skal man dog huske, at hvis man retter ryggen og ser tilpas aktiv og åben ud, udstråler man formentlig ret meget is i maven. Det er slet ikke så tosset.

Seks klassiske emner til din næste reception
Skulle du være løbet tør for emner, inden du ankommer til receptionen, så får du lige seks klassiske receptionsemner med på vejen.

Tid og sted: Vejret, lokalet, datoen (er det Kristi Himmelfart, sommerferie, fredag osv.), transporten dertil, cykelstierne eller parkeringsforholdene.

Aktuelle nyheder: Tjek dit favoritonlinemedie lige før du går ud af døren. Se især efter personsager, virksomhedshistorier, større begivenheder, politiske tiltag, sport. “Nå, så blev valget endligt udskrevet hva’?” Eller: ”2-8! Den havde Arsenal vist ikke set komme?”

Virksomhedsrelaterede emner: Husk, at lave research på virksomheden. Har de netop været ude for store begivenheder (eller har deres konkurrenter)?

Personlige historier: Hvor er du vokset op?

Receptionsrelaterede emner: Ligger receptionen i forlængelse af en konference, så sig noget om emnerne. Det behøver ikke at være begavet, du kan bare tale om noget, du synes var tilnærmelsesvist interessant, eller som fik dig til at tænke en helt anden tanke.

Komplimenter: Vi er ikke særlig gode til det i Danmark, men et rigtig godt tip er at komplimentere frisurer, sko, tøj, smykker, indlæg eller sågar arbejdspladsen. Komplimenter skaber god stemning, og de færreste siger bare ’tak’ uden at komme med en eller anden kommentar, der kan føre samtalen videre.

Kender du flere oplagte emner eller strategier? Og hvilken en af strategierne virker bedst for dig? Del endelig, hvis du har gode fifs eller underholdende receptionsanekdoter.

14 kommentarer til “Bryd isen: Snedige strategier til din næste reception

 1. Hej Tanja, tak for dine tips. Jeg vil godt lige føje en lille krølle til brugen af sætningen ’Hvor kommer du så fra’. Jeg skulle engang skrive om et arrangement, og af almindelig interesse spurgte jeg en af de andre fremmmødte journalister ’hvor kommer du fra’ – underforstået hvilket medie han repræsenterede. Manden så meget fortørnet ud og svarede så med en del accent ’hvor kommer DU måske fra?? Det gik op for mig, at han troede jeg ville vide, hvilket land han kom fra, og nok troede, at jeg mente det nedsættende. Jeg kunne da godt se, at han havde udenlandsk baggrund, men jeg så ham jo som en ’kollega’.Jeg prøvede at redde situationen, men det gik ikke helt så godt… Måske skal jeg bare selv svare ’Jylland’, når jeg næste gang til en reception møder spørgsmålet ’hvor kommer du fra?’ 🙂

 2. Tanja Juul Christiansen 1. september 2011 kl. 13:06 - Svar

  @Ann: Ja, okay, det spørgsmål kan selvfølgelig forstås på mange måder. Måske det kan være en idé at specificere, hvad man mener, hvis der kan opstå tvivl. Hvor folk kommer fra rent geografisk, kan nu også altid skabe samtale – her i BRO har vi rent faktisk været omkring emnet til de to sidste frokoster (og så mange er vi altså heller ikke);-).

 3. Har ofte med stor fordel benyttet “den afventende”. Kunsten er så at se interesseret ud og ikke ligne én, der hellere ville være et andet sted. Man kan jo altid forsøge at se ud, som om man venter på nogen man kender, mens man betragter det øvrige selskab og findet et egnet offer at starte en samtale med…

 4. Morede mig gevaldigt under gennemlæsningen og kan genkende alle situationer. Jeg vil lige gøre opmærksom på, at der står “hvor kommer ud så fra” og ikke, som jeg går ud fra er intentionen, “Hvor kommer du så fra”. Jeg kender ikke ud og ville have svært ved at svare på spørgsmålet 🙂

 5. Tanja Juul Christiansen 1. september 2011 kl. 14:52 - Svar

  @Henrik: Ja, den er jeg også selv fan af. Den store udfordring er at holde fingrene fra telefonen, så man er tilstede i rummet.
  @Jan: Tak for de pæne ord – og for smutteren. Den er fluks rettet:-).

 6. Hej Tanja

  Tak for hyggelig læsning om et interessant problemfelt :-). Mange genkendeligheder. Jeg kom til at tænke på den næste udfordring, der opstår når man har fået en samtale igang: Hvad gør man, hvis man gerne vil slippe ud af den igen uden nødvendigvis at forlade receptionen? Her kan man også vælge forskellige strategier, fra venlige afrundinger til andre, der redder én ved at henvende sig og de klassiske med at gå på toilettet, hente mad osv.

 7. Tanja Juul Christiansen 2. september 2011 kl. 17:42 - Svar

  Hej Karen
  God pointe og gode bud. Og her kan man jo også vælge den ironisk distancerede: “Nå, det er jo ikke for sjov, vi er her. Vi skal jo netværke…”. Den har jeg selv haft brugt en gang – og så den med toilettet….

 8. Tak for super indlæg som jeg i dag henviste til en af mine coaching klienter til at læse, da hun synes det var svært hvad man skulle tale om uden at det kun blev vejret og man ikke synes man havde så meget at sige

 9. Et god bud – det jeg siger til rigtig mange i dag er
  og hvad er du så optaget af? det er efter min mening meget bedre og giver flere muligheder end hvad laver du så eller hvor arbejder du ?

 10. Spændende emne – jeg oplever at det er vigtigt bare at være sig selv og åben. I virkeligheden er alle i samme båd, så jo mere vi
  kan holde øje med muligheder istedet for at tænke på hvordan vi selv virker, vær nærværende og fukuser på hvad du ser og hører. Prøv det, og se hvad der sker. God fornøjelse Berit 2bee.dk

 11. Tanja Juul Christiansen 5. september 2011 kl. 17:08 - Svar

  @Weber: Tusind tak og god idé – det kan også skabe nogle lidt større diskussioner end vejret, fordi man let kommer til at tale om tendenser i tiden, gode erfaringer, ny viden osv. Jeg ved i øvrigt også, at en af mine venner brugte den til en fest i lørdags, hvor hun ikke kendte nogen. “Det var både sjovt at iagttage sine egne strategier – og de andres”, som hun sagde.
  @Berit: Tak, og ja, jeg er helt enig – det er altid et godt udgangspunkt først og fremmest at være sig selv og at være nærværende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *