Dette videoklip vil få dig til at tabe kæben

iStock_000013548755XSmall

Sommetider er det bedre at vise en tankevækkende video end at postulere en masse og dunke folk i hovedet med store teoribøger. Derfor har vi tit et par videoklip med i tasken, når vi er ude at rådgive eller undervise i mange timer ad gangen.  Dette videoklip bruger vi en gang imellem, hvis vi skal problematisere skråsikre udgaver af deltagernes virkelighed.

Læs mere om, hvordan vi har hjulpet kunder med at styrke deres indflydelse.

Kan du regne korttricket ud? Forresten, husk at se klippet, inden du læser teksten nedenunder.

Opdatering: Videoen har drillet os en del. Så du må nøjes med et link. Men den er stadig det værd.

Se videoen ved at klikke her.

Change blindness
Videoen illustrerer et tankevækkende psykologisk fænomen, der kaldes change blindness. Grundlæggende dækker princippet over, at vi mennesker ofte er blinde for drastiske ændringer i det miljø, vi færdes i. Kender du fornemmelsen af at forlade frisøren og ligne et helt nyt menneske kun for at finde ud af, at ingen andre ser det? Det er et hverdagseksempel på change blindness i dine omgivelser.

Samarbejde, ledelse og personlig udvikling
Implikationerne for ledelse, samarbejde og personlig udvikling er imidlertid mere graverende. Change blindness kan nemlig have to forskellige problematiske konsekvenser. Den ene er, at vi mennesker på grund af vores ret begrænsede opmærksomhedsfelt har svært ved at fokusere på flere ting ad gangen.

Det betyder, at chefer eksempelvis kan have svært ved at lægge mærke til store positive eller negative forandringer hos deres medarbejdere, hvis de har for travlt med deres egne korttrick – budgetter, administration og udvikling. Eller vi kan have svært ved at opfatte, at vores vellidte kollega ‘Nervøse Katrine’ faktisk har holdt så mange præsentationer for ledelsen, at hun ikke ryster på hånden længere. Kort sagt, vores vurderinger og virkelighedsopfattelse bliver fordrejet af change blindness.

Din chef er vitterligt en idiot
Den anden problematiske konsekvens ved change blindness er følgende princip:

Du finder det, du leder efter.

Hvis du leder efter det faktum, at din chef er en idiot, så skal du nok finde det. Vi mennesker er ikke blot dygtige til at fordreje og beskære virkeligheden på en (for os) belejlig måde. Change blindness assisterer os tilmed med at opretholde den, fordi vi gennem vores linse vitterligt ikke kan se, at vores chef virkelig prøver at forbedre sig.

Så pointen er vel egentlig, at hvis du tabte kæben, så ville ingen lægge mærke til det…

Om Morten Munster

Morten Sehested Münster

Partner - 40805108
Morten Sehested Münster er partner i BRO. Han arbejder med personlig indflydelse, content marketing og adfærdsdesign for kunder som FOA, IBM, ATP og flere danske kommuner. Morten er redaktør på BRO blog og forfatter til bogen 'Personlig Indflydelse'. Derudover holder Morten foredrag - især om content marketing og adfærdsdesign.

20 kommentarer til “Dette videoklip vil få dig til at tabe kæben

 1. Meget spændende, Morten. Jeg lagde kun mærke til, at hun pludselig havde en grøn bluse på – de andre fangede jeg ikke, selv om man så skulle have forventet, at jeg var på vagt.

  Spørgsmålet er nu, om jeg er den eneste, der var virkelig skuffet over, at gorillakostumerne ikke kom i brug sidst i videoen?

 2. Kenneth Negendahl 13. januar 2011 kl. 12:24 - Svar

  Ked af at indrømme det. Men min kæbe ligger og roder rundt nedenunder bordet et sted…

  FED VIDEO!

 3. Anette Friis Christensen 13. januar 2011 kl. 12:33 - Svar

  Nej, hvor vildt! – Mens jeg så klippet, havde jeg en intuitiv fornemmelse af, at noget ændrede sig rundt om kortene, men min utroligt langsomme hjerne kunne slet ikke nå at opdage præcis, hvad det var, der blev forandret….Og den der med at chefen ER en idiot!…Tjah, nu har vi så endnu en forklaring….;)

 4. Uhyggeligt så fokuseret jeg var på kortene og hænderne. Så ikke farveskiftene. Sad kun med en fornemmelse af at “noget” var anderledes.

  Meget illustrativ video.

 5. @Katja, Søren og Jim – jeg er enig. Jeg var virkelig overrasket første gang (og egentlig også lidt stolt over, at jeg mente, jeg havde regnet korttricket ud…

  @Henrik: vi gemmer gorillaen til bedre tider…

  @Thomas: 🙂

  @Mette: Det er jeg glad for, at du synes. Det var nemlig den samme ting, jeg tænkte, da jeg så den første gang.

  @David: Ja, så regnede du det jo næsten ud…

  @Kenneth: Jeg advarede dig!

  @Anette: Jeg kender udmærket den følelse, du sidder med. Jeg havde også en eller anden underlig fornemmelse, mens jeg så det. Og så er jeg glad for, at du nu har endnu en grund til, at chefen kan være en idiot…:)

 6. @Pernille: Præcis. Man sad med en underlig fornemmelse, da man så videoen. Siger bestemt også noget om ulempen ved at være for god til at fokusere, som du selv nævner.

 7. Ikke helt overrasket over at der kommer korttrick fra den rutinerede tryllekunstner 🙂 Jeg så absolut intet…

 8. Rigtig god video, og lige så god tilhørende artikel. Jeg registrerede ikke alle de subtile farveændringer, men lagde dog mærke til, at kameraføringen skiftede ganske meget. Dette fik mig til at tænke over om det var for at dække over noget – mest ift. korttricket…! 🙂

 9. @Peter: Pas på med at nævne det for højt. Det ender med, at jeg bliver headhuntet til et cirkus…

  @Jacob: Det er netop kameraføringen, som er genial, fordi det (især for en gammel tryllekunstner, som Peter har afsløret) er helt oplagt, hvordan korttricket fungerer. Jeg tænkte præcis det samme som dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *