Faglig doping: 9 podcasts, du skal høre lige nu

Vi behøver ikke fortælle dig og resten af bro blogs loyale og velinformerede læsere, at udviklingen i podcastland er rivende.

Du har garanteret ligesom os lagt mærke til, at nye podcasts popper frem som paddehatte på en våd græseng. Jacob Hinchely, der er podcastaficionado og multivært, siger det meget godt:

Og hvordan kan du så manøvrere i det vildtvoksende podcastland? Vi har sendt en flok konsulenter ud for at pløje ukrudtet væk og bane din vej til de allerbedste (faglige) podcasts, man kan støve op – fra både ind- og udland.

Så nu kan vi præsentere, hvad bros adfærdseksperter lytter til på vej på arbejde. Hvad copywriteren hører, mens han stryger skjorter. Og hvor vores designer får sine kreative indspark fra.

Værsgo:

9 podcasts, som du absolut bør lytte til 

1) BBC’s People Fixing the World

Hvad handler den om?
Fremragende løsninger på verdens problemer. BBC møder mennesker med ideer for at gøre verden til et bedre sted og undersøger, hvordan de arbejder for at gøre det.

Hvorfor du skal lytte til den?
Ideer til at løse verdens problemer. Det et vildt sejt, og virkelig vigtigt. Vi vil blandt andet anbefale at høre dette indslag om, hvordan Danmark har reduceret madspild fra 2011 til 2015, med 25%.

Anbefalet af Emil

2) Klog på sprog, DR P1

Hvad handler den om?
Adrian Hughes er vært i en kappestrid om ord og deres betydning.

Hvorfor du skal lytte til den?
Det er et must for sprognørder, og tilmed er det underholdende at lytte til. Find den her.

Anbefalet af Louise.

3) Hidden Brain, NPR

Hvad handler den om?
Journalist Shankar Vedantam bruger videnskab og historiefortælling til at afsløre de ubevidste mønstre, der driver menneskelig adfærd, former vores valg og styrer vores relationer.

Hvorfor du skal lytte til den?
Podcasten undersøger utallige aspekter af menneskelig adfærd, sat i forbindelse med både store og små begivenheder, tiltag og måden vi lever på. I dette afsnit kan du blandt andet blive klogere på, hvorfor vi mennesker ikke reagerer på advarsler.

Anbefalet af Maria.

4) MindCast

Hvad handler den om?
MindCast handler om personlig effektivitet og mental performance. Om hvordan du kan bruge tiden bedst muligt, og hvordan du kan dreje på nogle knapper, der øger din koncentrationsevne, energiniveau, kognitive evner, problemløsningsevner og beslutningsevner.

Hvorfor du skal lytte til den?
Du skal lytte til podcasten for at blive klogere på, hvordan du kan blive mere effektiv og få mere overskud i hverdagen. Og hvem vil ikke gerne det? Men der er også bare besøg af virkelige spændende mennesker i MindCast. Fx fremtidsforskeren Anne Skare, der er en publikumsfavorit (og Simons yndlings).

Anbefalet af Simon.

5) Masters of scale

Hvad handler den om?
Den handler om store forretningssuccesser.

Hvorfor du skal lytte til den?
Hvis du gerne vil lære fra de bedste, skal lytte med her. Bum. Vi anbefaler dette afsnit, som handler om, hvordan Air b’n’b brugte kvalitative metoder og feltstudier blandt deres brugere/kunder til at skabe deres kerneprodukt og skalere det til, hvad det er i dag.

Anbefalet af Frieda.

6) Det, vi taler om, Radio24syv

Hvad handler den om?
Sladder. I al sin enkelthed. En gang om ugen udkommer der en ny episode, hvor nogle af ugens ”vigtigste” begivenheder på sladderfronten bliver debatteret af en række kloge mennesker, der formår at nuancere en ellers måske unuanceret historie. Sladderen bliver derfor løftet til et nyt niveau – fra det unuancerede og detaljerede til noget, du som lytter kan blive klogere af.

Hvorfor du skal lytte til den?
Du skal lytte til den, hvis du godt kan lide at følge med i alle de små historier, der tit må vige for de store, og ja vigtigere, historier i nyhedsbilledet. Og så skal du høre den, hvis du har brug for at holde sig ajour med, hvad der foregår bag linjerne i nogle af Danmarks største virksomheder og på den politiske scene. Lyt for eksempel til afsnittet om Hummel-sagen tilbage i starten af 2017. Her dykkede de ned i håndteringen af krisen, og fra et krisekommunikationssynspunkt var det ret spændende at blive klogere på.

Anbefalet af Christina.

7) 24 spørgsmål til professoren

Hvad handler den om?
I podcasten stiller videnskabsjournalist Lone Frank 24 spørgsmål til nogle af landets førende forskere.

Hvorfor du skal lytte til den?
Du skal lytte til denne podcast, hvis du gerne vil blive klogere inden for alverdens emner. Lyt blandt andet til dette afsnit om kunstig intelligens, der handler om, hvornår vi mennesker er maskinerne overlegne.

Anbefalet af Cecilie.

8) PotterCut – Online markedsføring på Internettet

Hvad handler den om?
Alt inden for online markedsføring på internettet. Lige fra Social Media Marketing, copywriting, markedsføring med nyhedsbreve og pressemeddelelser til video og til podcast.

Hvorfor du skal lytte til den?
Ib Potter er en af pionererne inden for dansk podcasting, og i PotterCut kommer han ind på mange grene af markedsføring, blandt andet denne om, hvordan Chatbots kan gøre dig klogere på dine kunder.

Anbefalet af Rikke.

9) 99% Invisible

Hvad handler den om?
Den handler om design og arkitektur, som vi måske normalt ikke opdager.

Hvorfor skal du lytte til den?
Du skal lytte til den, fordi det er eksperter, fortællinger og portrætter, der guider os ind i denne verden af ’ting’. Hør blandt andet afsnittet om uduelige døre, hvor vi skubber i stedet for at trække eller omvendt. Vi giver os selv skylden for det, selvom det egentlig handler om dårligt design.

Anbefalet af Maria.

Så lad os lige høre, hvad venter du på?

Grib din telefon, tablet eller computer, og kom i gang. Hvis du tænker ja ja, den er god med jer, men hvordan er det nu liiige, jeg kommer i gang? Det kan vi vise dig i denne guide.

Har du en podcast, du vil anbefale?

Har du en podcast, du gerne vil anbefale os alle sammen? Så skriv den i kommentarfeltet. Vi vil meget gerne høre fra dig, så vi kan udvide vores repertoire.

Tak 😃

37 kommentarer til “Faglig doping: 9 podcasts, du skal høre lige nu

   • Jeg “Klat lytter”. Abonnerer på rigtigt mange podcasts – og shopper så rundt i relevante episoder – alt efter emne, gæst og konkrete projekter jeg sidder med.

    Så – jeg lytter rigtig meget til podcasts fra Australien, Tyskland og USA.

    Når det er sagt, så har der aldrig været så mange gode danske podcasts indenfor kommunikation og online markedsføring, som der er lige nu.

    Jeg nævner i flæng:

    “Adfærd” med Morten Münster
    “Bro FM” af bro
    “Marketing Brief” med Emil og Halfdan
    “Den Kreative Forretning” med Signe Sylvester
    “Social Selling Radio” med Leif Carlsen
    “Digital Tanker” med Anita og Puk
    “Help Marketing” med Eric

    Det er så lækkert med så meget dansk kræs til øregangene!

    • Simon Krag Linde 11. oktober 2018 kl. 08:12 - Svar

     Gode bud, du kommer med! Den eneste, jeg ikke kender, er ‘Den Kreative Forretning’. Det lyder ellers spændende. Så den gir’ jeg lige en lytter.

     Tak for tippet, Ib 🙂

     Hav en drøngod dag

  • Simon Krag Linde 11. oktober 2018 kl. 06:45 - Svar

   Puk og Anita er to skønne, skønne og meget dygtige mennesker. Også en varm anbefaling fra mig til dem : )

   /Simon

 1. Jeg vil gerne slå et slag for Marketing Brief. De siger, at der ikke er noget salg eller bullshít – kun 10 minutters videndeling. Og det er SÅ GODT SOM sandt 😉 jeg synes den er meget brugbar

  Mvh. Filip

  • Simon Krag Linde 11. oktober 2018 kl. 06:47 - Svar

   Haha! Jeg synes nu, de holder kadencen meget godt med “10 minutter pr. episode, ingen bullshit eller salg” 🙂 Skud ud til Halfdan Timm og Emil Kristensen 🙌

 2. Et bud kunne også være BBC’s the Infinite Monkey Cage – det er af mere videnskabelig karakter – men en af mine personlige favoritter 🙂

 3. Tak for god inspiration. Det indledende tweet af Jacob Hinceley er meget rammende. Man skal prøve sig lidt frem, og der er kommet flere af de der løs-snak-podcasts. Én, der er lige modsat af det, er ‘Med dansk tale’ om dubbingens historie i Danmark. Den er virkelig velproduceret og interessant, fordi det helt tydeligt er dygtige entusiaster, der står bag den.
  Og så vil jeg tillade mig at lægge et link til min egen liste over podcasts (bare et udvalg 😉 ) her: https://birgitjuelmartinsen.dk/bliv-lidt-klogere-med-podcasts-eller-bliv-godt-underholdt-med-en-historie/
  I er naturligvis på listen 🙂

  • Simon Krag Linde 11. oktober 2018 kl. 10:53 - Svar

   Tak for at dele og tak for at nævne os i din liste. Jeg bliver simpelthen nødt til at citere fra din side:

   “BRO fm – Podcast fra BRO Kommunikation. I hvert afsnit inviteres en person, der arbejder professionelt med kommunikation, branding og lignende. På det seneste har der været en del ananas i egen juice (oplæsning af blogindlæg fra den aldeles glimrende BRO Blog), men i arkivet ligger der mange spændende interviews. Blandt dem vil jeg anbefale fx journalist Rune Skyum-Nielsen og fotograf Søren Solkær.”

   Jeg anede ikke, at oplæsning af vores blogindlæg kunne blive opfattet som ‘ananas i egen juice’, men hvor er jeg glad for, at vi har fået den feedback fra dig.

   Har du lyst til at uddybe den, Birgit?

   /Simon

 4. Reply All af Gimlet Media. En podcast om trends på internettet – fx INVCL, QAnon, Phishing, Pizzagate og de underligste afkroge af Amazon!

 5. Et andet godt bud og som jeg varmt kan anbefale er den nye podcast “Hjernen på overarbejde”.
  Særdeles relevant lige nu! Den er af høj faglighed, men med plads til humor! 🙂

 6. Pernille Fischer 11. oktober 2018 kl. 09:06 - Svar

  En inspirerende liste, det glæder jeg mig til.

  Jeg vil til gengæld varmt anbefale You Are Not So Smart – A Celebration of Self Delusion. Emnet er menneskets adfærd og bevæger sig i alle hjørner af psykologi og sociologi.
  https://youarenotsosmart.com/

 7. Tak for listen – Faglige podcasts er meget fine.

  Efter min mening er “ufaglige” podcasts dog utroligt undervurderede. Særligt når man arbejder med mennesker – som kommunikation og markedsføring vel handler om?

  (Pod-)skønlitteratur (og biografiske personfortællinger) har nemlig nogle muligheder, som fagliglitteratur ikke rigtigt har.

  Skønlitteratur kan fx tillade sig at bruge sproget på en meget mere interessant måde. Det kan tillade sig at bygge en historie og et plot op. Og uanset om det biografisk eller ren skønlitteratur, så lever mennesker for historier.

  Vigtigst af alt, så giver den skønlitterere genre et indblik i, hvordan andre mennesker oplever verden. Den åbner muligheden for at opleve verden igennem andres øjne. Skønlitteratur adskiller sig fra psykologi- og adfærdsbøger, fordi det ikke blot giver INDBLIK i menneskers tanker og tankemønstre, men faktisk får dig til at OPLEVE andres tanker, first hand.

  Genren giver en empati, som ingen faglitterer podcast kan klare.

  Til listen over fantastiske fortællinger kan jeg tilføje:
  – Den Nordiske Odyssé
  – Human/Ordinary
  – Noget om Emma
  – Strangers
  – S-town
  – Mange af ThirdEars produktioner

  God lytning 🙂

  God

 8. Berit Cecilie Brix 14. oktober 2018 kl. 07:20 - Svar

  Jeg er stor fan af Revisionist History (Malcolm Gladwell) som i korte træk handler om “things overlooked and misunderstood”
  Superinteressant!

 9. Hej Simon, en du sikkert ikke falder over hvis jeg ikke nævner den er min egen At Turde FM.

  Jeg er ikke sikker på, at den er let at hoppe med på, men alle afsnit har den fælles overskrift: “Hvordan træffer iværksættere bedre beslutninger?”

  Der er desuden en masse interessante ting i vente for resten af året og starten af 2019, så den er værd at have et øje på.

  Det bedste podcast afsnit jeg har lyttet til, er da Elon Musk var med i Joe Dogan. Nå ja og så alle podcast afsnit med Jordan Peterson som gæst😎

  • Simon Krag Linde 15. oktober 2018 kl. 12:15 - Svar

   Modigt at anbefale sin egen podcast. Det er de færreste, der kan pull’e den off, som man siger på godt østjysk.

   • Jeg tror egentlig heller ikke det skal tages som en anbefaling til alle. Men kan godt følge dig Simon.

    De sidste to jeg nævner er dog klare anbefalinger herfra.

    At Turde FM er op til den enkelte at vurdere:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *